Hosszú évekig eltarthat a globális chiphiány

Unsplash
not image

Kulcsár Péter

2021. május 16. - 13:20

Az IBM vezére, Jim Whitehurst szerint nem csupán hónapokig tartó hiányról beszélhetünk, a globális chipkrízis ugyanis több mint két évig elhúzódhat, melynek révén több milliárd dollár bevételtől eshetnek el az autógyártók.

A The Guardian riportjából kiderült, Jim Whitehurst egészen pesszimista jövőképet festett fel a napjainkban komoly fennakadásokat okozó chiphiányról.

Elmondása szerint a koronavírus-járvány miatt rengeteg gyár volt kénytelen ideiglenesen bezárni, ezért megnőtt az elvégzésre váró munkák száma, miközben a távmunka miatt a plafonig szökött a játékkonzolok, laptopok és okostelefonok iránti kereslet.

Az IBM vezetője nyilatkozatában kiemelte,

“Őszintén szólva, még egy pár évig eltarthat mire elegendő kapacitás lesz ahhoz, hogy megoldódjon a globális chiphiány.”

A nemzetközi válság több mint 3,9 millió gépjármű gyártását érintheti, ami miatt 110 milliárd dolláros profittól eshetnek el a nagyvállalatok. A Ford júniusig felére csökkentette a járművek gyártását, a japán Subaru pedig arra kényszerült, hogy határozatlan ideig bezárják az üzemeiket, mivel nem maradt elég félvezető.

A globális gyártási folyamatok akadozása hozzájárulhat az autók drágulásához is, az amerikai piacon például már 4,2 százalékos növekedést mértek, ez pedig hamarosan Európába is elérhet.

Szinte az összes elektronikához köthető termék érintett, legyen szó éppen háztartási eszközökről, például kenyérpirítókról, elektromos fogkefékről, hajszárítókról, vagy olyan cikkekről, mint például televíziók, mobiltelefonok, számítógép-alkatrészek, illetve monitorok.