Dollár
420,12 Ft
Euró
407,07 Ft
Font
453,08 Ft
Bitcoin
18,948 $

A német ellenzék elképzelhetetlennek tartja, hogy Németország közvetítői szerepet vállaljon az orosz-ukrán háborúban

Fotó: MTI/EPA pool/Filip Singer
not image

Borbély Fanni

2022. augusztus 16. - 09:53

Friedrich Merz, a német konzervatív CDU párt elnöke és ellenzéki vezetője kijelentette, elképzelhetetlennek tartja, hogy Németország közvetítői szerepet vállaljon az orosz-ukrán háborúban.

Friedrich Merz, a német konzervatív CDU párt elnöke és ellenzéki vezetője a Német Sajtóügynökségnek nyilatkozva úgy fogalmazott, függetlenül attól, hogy ki a felelős, Németországnak nem lehet közvetítői szerepe ebben a konfliktusban.

Soron kívül Karbantartás miatt több helyen nem lesz gáz Nógrádban, a helyiek nem örülnek

Merz hangsúlyozta, Németország Európával együtt Ukrajna oldalán áll, éppen ezért nem is semleges ebben a konfliktusban. Amikor arról kérdezték, hogy el tudja-e képzelni, hogy például Angela Merkel volt kancellár közbelépjen a háború befejezése érdekében, azt mondta:

“Továbbra is érvényes, hogy Németország korábban ennél többet is tehetett volna. A kormánynak ugyanis gyorsan meg kellett volna lépnie azt, amiről a Bundestag április 28-án döntött, nevezetesen a nehézfegyverek nagyobb mértékben történő szállítását.”

Ennek kapcsán azzal vádolta a német koalíciós kormányt, hogy a nehézfegyverek Ukrajnának történő szállítása terén tanúsított “tétova magatartásával” meghosszabbította az orosz-ukrán háború időtartamát. A Guardian jelentése szerint Merz hangsúlyozta, még most sem lett leszállítva minden, amihez Németország hozzájárulhatott volna, kiemelve, hogy meglátása szerint e tekintetben nem segítették Ukrajnát a szükséges mértékben.