Dollár
422,60 Ft
Euró
407,42 Ft
Font
455,52 Ft
Bitcoin
20,154 $

Elfogyott a türelem az iszlamista terror miatt, zendülő katonák puccsolták meg az elnököt

Fotó: EPA/STR
not image

Nagy Noel

2022. január 24. - 19:40

Az elmúlt évek során pokoli terrortámadásoknak volt kitéve a Száhel-öv, azon belül is különösen három ország.

Mali, Niger és Burkina Faso rendkívül súlyos terrorcselekmények helyszíne volt az elmúlt évek során, amelyek olykor több száz halálos áldozatot követeltek. Mindhárom ország népe már nagyon elégedetlen a kormánnyal, amely a mai nap folyamán tettekben is megnyilvánult.

Burkina Fasóban ugyanis katonai puccsot hajtottak végre Roch Marc Christian Kaboré elnök ellen – számolt be róla a Sputnik News. Már vasárnap is meg voltak ennek az első jelei, ugyanis a főváros több helyszínén is fegyverropogásról számoltak be a helyiek.

A mai nap folyamán pedig a Burkina Fasó-i hadsereg egy hivatalos közleményben bejelentette, hogy teljes vesztegzárat vezetnek be az országban, felfüggesztik az ország alkotmányát, valamint feloszlatják a kormányt és a törvényhozást.

A közleményből kiderült, hogy Kaborét és több kormánytagot letartóztattak a zendülő katonák, egy biztonságos helyre vitték őket, valamint jelezték, hogy vér nélküli volt a puccs. A közleményben leszögezték, hogy a puccs oka, hogy Kaboré képtelen volt az ország problémáinak kezelésére.

A hadsereg közölte, hogy elkezdenek keresni egy olyan „mindenki számára elfogadható” időpontot, amelyre ki tudják írni az új választást, de erről nem adtak ki részleteket. Az Afrikai Unió és az ECOWAS elítélte a puccsot és nemzeti párbeszédre szólította fel a katonákat.

Az elmúlt hét év során Burkina Faso nagyon súlyos iszlamista felkeléssel küzdött az ország északi részén, ahol az Al-Kaidához és az Iszlám Államhoz ezer szállal kötődő helyi terrorszervezetek több mint 2000 embert mészároltak le, valamint 1 millió ember kényszerült menekülésre.

A Burkina Fasó-i kormányt megpróbált különböző módon fellépni a terrorizmus ellen, azonban ezek eredménytelen voltak. Az államvezetés az elmúlt hónapok során egyébként is magába roskadt, Kaboré decemberben az egész kormányát kirúgta az elégedetlenség miatt.

Az elnök ellen azonban tömeges tüntetések voltak és a hadsereg tagjai is egyre elégedetlenebbek lettek. Nem véletlen, hogy Kaboré nyolc katonát tartóztattatott le januárban, akiket azzal vádolt, hogy az ország alkotmányos intézményei ellen szervezkednek.