Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
358,70 Ft
Euró
390,18 Ft
Font
463,01 Ft
Bitcoin
66,737 $

Brüsszel mindenképpen be akarja hajtani a gigabírságot Orbán Viktor kormányán

Orbán Viktor miniszterelnök már javában dolgozik a válaszon, de ez egy minden eddiginél nehezebb harcnak tűnik Brüsszellel szemben.

...svg content...Fotó: Résztvevők az Európai Bizottság budapesti képviselete előtt tartott demonstráción 2024. június 14-én. Bayer Zsolt publicista azért szervezett tüntetést, hogy tiltakozzon az Európai Unió Bírósága döntése ellen, amely szerint Magyarországnak 200 millió eurós átalányösszeget és naponta további 1 millió euró büntetést kell fizetnie az uniós menekültügyi szabályok megsértése miatt. MTI/Balogh Zoltán
Európa

Takács Petra

Szerkesztő

Orbán Viktort is sokkolta az Európa Bíróság döntése, amit szerinte szándékosan csak a választásokon után közölte, mivel ellenkező esetben még többen szavaztak volna a Fideszre. Rengeteg magyar állampolgár döbbent le azon, hogy 200 millió euróra büntették az országot, de a kormány nem hajlandó beengedni az illegális migránsokat, hiába próbálják erre kötelezni.

Ez most egy nagyon nehéz helyzet, és az Európai Bíróság arra is készen áll, hogy az összeget a már Magyarországnak megítélt uniós forrásokból vonja le. Emiatt tüntetést szerveztek pénteken, aminek ideje alatt Nagy Feró is ott volt, aki Magyar Péterről is elmondta a véleményét, míg Brüsszel kiáll amellett, hogy márpedig nem engedik el a gigabírságot. Soron kívül Külföldre ment a gyerekbántalmazó karateedző

A genfi menekültügyi egyezmény, az Európai Unió Alapjogi Chartája és az uniós jogszabályok végrehajtása nem alku tárgya, Magyarországnak is be kell tartania azokat – jelentette ki Othmar Karas, a leköszönő Európai Parlament első alelnöke, az Európai Néppárt (EPP) EP-képviselője a magyar közmédiának küldött közleményében pénteken.

Be akarják hajtani a pénzt

Az Európai Unió luxembourgi székhelyű bírósága csütörtökön 200 millió euró, valamint további napi egymillió euró megfizetésére kötelezte Magyarországot. Az ítélet szerint Magyarország nem teljesítette a bíróságnak a – befogadási feltételekről szóló irányelv és a visszatérési irányelv rendelkezéseinek megsértésével kapcsolatban – 2020 decemberében hozott ítéletében foglaltakat. Magyarország „a lojális együttműködés elvének megsértésével szándékosan kivonja magát a nemzetközi védelemmel kapcsolatos közös uniós politika egészének, valamint az EU-ban jogellenesen tartózkodó, unión kívüli országok állampolgárainak kitoloncolására vonatkozó szabályok alkalmazása alól” – írták.

Othmar Karas közleményében hangsúlyozta: az Európai Unió Bíróságának ítélete megerősíti, hogy Orbán Viktor miniszterelnök elfogadhatatlan menekültügyi politikája törvénytelen. A genfi menekültügyi egyezmény, az EU Alapjogi Chartája és az uniós jogszabályok végrehajtása nem alku tárgya, azokat minden tagállamnak be kell tartania és végrehajtania.

A szankciók szükségesek a menekültügyi és migrációs paktum közelgő végrehajtását tekintve. A lojális együttműködés jegyében Magyarországnak is be kell tartania az elfogadott szabályokat, úgy a külső határok hatékony védelemére, mint a menekültügyi eljárások lefolytatásának átvételére a külső határokon és a szolidaritási mechanizmusra vonatkozóan – tette hozzá az osztrák politikus.

Jó hírt közölt utasaival a Wizz Air

Az egész világon jelentkező informatikai probléma a Wizz Air-t sem kerülte el.

Szoros vereség az olaszoktól a magyar férfi vízilabda-válogatott olimpiai felkészülési mérkőzésén

A magyar férfi vízilabda-válogatott 15-14-es vereséget szenvedett az olasz csapattól egy ötméteresekkel eldöntött felkészülési mérkőzésen Szirakúzában.