Dollár
427,61 Ft
Euró
414,17 Ft
Font
462,11 Ft
Bitcoin
19,549 $

A járvány csak egy pofont adott a brit gazdaságnak, a Brexit egyenesen fejbe is rúgta azt

Fotó: Unsplash/Aron Van de Pol
not image

Nagy Noel

2021. október 29. - 21:57

Egy pénzügyi elemzőszervezet rávilágított arra, hogy a britek Európai Unióból való kilépése mennyire káros hatással van a brit gazdaságra.

A Költségvetési Felelősségért Iroda (OBR) elemzése szerint ugyanis a Brexit hosszabb távon mintegy 4 százalékkal fogja csökkenteni Nagy-Britannia GDP-jét, míg a koronavírus-járvány esetében további két százalékos zsugorodással számolnak – írja a The Guardian.

Soron kívül Kövér szerint Törökországnak az Európai Unióban lenne a helye

Az OBR azt is kijelentette, hogy ez egyértelműen azt jelzi, hogy a Brexitnek sokkal súlyosabb hatása lesz a brit gazdaságra nézve, mint amit a koronavírus-járvány okozott. A gazdasági nehézségek pedig az inflációs rátába is megnyilvánulnak.

Rishi Sunak kérésére az OBR ugyanis elárulta, hogy az infláció várhatóan 4.4 százalékot fog elérni a közeljövőben, de az sem kizárható, hogy három évtizede nem tapasztalt áremelkedés jön a brit üzletekben.

Nem egyszerű most a brit kormány helyzete, amely most összetűzésbe került Franciaországgal is, már-már „szokásos” módon halászati ügyek miatt. Párizs szankciókkal is megfenyegette a briteket, akik „csalódottan” vették tudomásul a francia kormány magatartását.

A francia kormány ugyanis kijelentette, hogy amennyiben nem tudják rendezni a Brexitet követő időszakban heves vitákat szülő halászati engedélyek kérdését, akkor a brit hajókat nem fogják beengedni a francia kikötőkbe.

Párizs még azt is kijelentette, hogy amennyiben nem mutat a brit kormány hajlandóságot a helyzet megoldására, csökkenteni fogják a brit fennhatóság alá tartozó Csatorna-szigetek energiaellátását. A brit kormány erre úgy válaszolt, hogy ezzel Franciaország nemzetközi jogot sértene.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.