Clouds
21 Budapest
Dollár
359,31 Ft
Euró
390,66 Ft
Font
445,53 Ft
Bitcoin
23,076 $

Brazília volt elnöke, Bolsonaro kórházba került Floridában

Fotó: Jair Bolsonaro hivatalban lévő brazil elnök a Luiz Inácio Lula da Silva volt brazil államfővel tartott televíziós vitán Rio de Janeiróban 2022. október 28-án. A brazíliai elnök- és parlamenti választások október 2-i első fordulójában a baloldali Lula da Silva a voksok 47,99 százalékával győzött, Bolsonaro a szavazatok 43,57 százalékát szerezte meg. A második fordulót október 30-án tartják. MTI/EPA-EFE/Antonio Lacerda
Dél-Amerika
not image

Hujber Dávid

Szerkesztő

Hasi fájdalmakkal szállították kórházba Jair Bolsonaro-t, Brazília korábbi elnökét, aki egy ideje az Egyesült Államokban tartózkodik.

A választási vereség után Bolsonaro az Egyesült Államokba utazott, és jelenleg is ott tartózkodik. Egy nappal azután, hogy a támogatói megrohamozták a kormányhivatalokat a brazil fővárosban, a volt elnök kórházba került Floridában.

Soron kívül Január 29.: ilyen időjárás vár ránk vasárnap

Egy Orlando melletti kórházba vitték hétfőn, miután hasi fájdalmakra panaszkodott. Bolsonaro-t még 2018-ban késelték meg, azóta többször is volt kórházban hasi fájdalmakkal, egyelőre nem tudni, hogy legutóbb mi volt a pontos ok.

A BBC azt írja a Reuters hírügynökségre hivatkozva, hogy a brazil elnökhöz közel álló forrás szerint Bolsonaro állapota nem aggasztó. A hírt elsőként pedig az O Globo brazil hírportál hozta le, röviddel az ex-elnök kórházba szállítását követően.

Bolsonaro felesége később megerősítette a hírt az AFP kérdésére. A híres politikus körülbelül 10 nappal ezelőtt utazott Brazíliából az államokba, így nem vett részt azon a ceremónián, aminek ideje alatt átadták a hatalmat Luiz Inácio Lula da Silva elnöknek.

Közben Joe Biden amerikai elnök pártjának tagjai nyomásgyakorlással próbálkoznak, hogy a volt elnök elhagyja az USA-t. Kijelentették, Bolsonaro-nak nem kellene Floridában lennie, és az USA nem jelenthet számára menedéket.

„Vissza kellene küldeni Brazíliába.” – jelentette ki Joaquin Castro demokrata képviselő a CNN-nek. A képviselő szerint a korábbi elnök terrorizmust szított Brazíliában, de más demokraták is felszólaltak, miszerint nem szabadna a brazil politikusnak az USA területén tartózkodnia.