Botrányt keltett az amerikai lap: „mi történik, ha Biden meghal a hatalomba lépése előtt?”

Wilmington, 2020. november 8. Joe Biden demokrata párti elnökjelölt (b) és Kamala Harris alelnökjelölt köszönti a támogatóit a Delaware állambeli Wilmingtonban 2020. november 7-én. A CNN szombaton jelentette be, hogy Joe Biden megnyerte az amerikai elnökválasztást republikánus ellenfelével, Donald Trumppal szemben, miután Pennsylvaniában is õ kapta a legtöbb szavazatot. Trump nem ismeri el Biden gyõzelmét, szerinte õ nyerte meg a választást, és azt állította, hogy több tízezer levélszavazat a választás napján urnazárás után érkezett be, ami szerinte törvénytelen. MTI/EPA/AP/Andrew Harnik
not image

Nagy Noel

2020. november 8. - 13:11

Nem kis botrányt kavart az amerikai Quartz nevű lap nemrégiben leközölt cikke, melyben azt fejtegették, hogy mi történik abban az esetben, ha Joe Biden esetleg életét veszti januári hatalomba lépése előtt. A lap azóta bocsánatot kért.

Nem kis botrányt kavart az amerikai Quartz nevű lap nemrégiben leközölt cikke, melyben azt fejtegették, hogy mi történik abban az esetben, ha Joe Biden esetleg életét veszti januári hatalomba lépése előtt. A lap azóta bocsánatot kért.

Donald Trump és az amerikai konzervatív média nem ritkán élcelődött azon az elnökválasztási kampány hajrájában, hogy látszólag Joe Biden nem éppen egészségi állapotának fénykorát éli, nem egy alkalommal „demens vénemberként” határozták meg a frissen megválasztott amerikai elnököt.

Még ha az aggodalom alapos is az új elnök szellemi és egészségügyi állapota kapcsán, az egyik amerikai lap – nem kis botrányt keltve – egy kicsit túl messzire ment a fejtegetésével, amit az internet népe nem is hagyott szó nélkül.

Az alapvetően baloldali irányultság Quartz ugyanis olyan címmel közölt le cikket, hogy „Mi történik abban az esetben, ha Joe Biden demokrata elnökjelölt életét veszti a beiktatás előtt?”. Ebben a cikkben annak elemzésébe bocsátkoztak, amit a cím is elárul, hogy mi az eljárás, ha egy elnök a megválasztása és a beiktatása között elhalálozik.

A cikket elkészítő Tim McDonnell úgy fogalmazott írásában: „lehet, hogy morbidnak hangzik, de tekintve, hogy Biden 77 évesen a legidősebb megválasztott elnök lesz Amerika történelmében, ráadásul egy járvány kellős közepén választották meg, ezért muszáj azzal foglalkoznunk, mi történik, ha elhalálozik a hivatalba lépése előtt”.

A szerző végül arra a következtetésre jutott, hogy amennyiben ez az elméleti lehetőség valósággá válik, akkor „minden bizonnyal, de nem szükségszerűen” Kamala Harris, frissen megválasztott alelnök lesz az, aki átveszi Bidentől az elnökséget.

A botrány nem maradt el, emiatt pedig az amerikai sajtótermék törölte a cikket a Twitterről, és bocsánatot is kért az olvasóktól. A lap állítása szerint azért tették közzé a cikket, hogy „azok, akik erre a kérdésre keresik a választ, megkapják azt”, valamint hozzátették, egy hiba miatt tették közzé a Twitteren is a cikket.

A Twitter népe azonban nem bocsát meg olyan könnyen a hírportálnak, és bár néhány védelmükbe vették a cikket és a szerzőt, a vélemények többsége jelentős felháborodást fejezett ki. Az egyik felhasználó viszont úgy fogalmazott, sajnálja a cikk törlését, ugyanis ő „ténylegesen aggódik” e kérdés kapcsán.

Az érdekesség viszont az, ahogyan a Kamala Harrisről szóló elemzésünkben mi is kifejtettük, hogy a demokraták legalább fele ténylegesen azt gondolja, hogy Biden nem lesz képes végigvinni a négyéves ciklusát, amely esetben tényleg az a legvalószínűbb forgatókönyv, hogy az alelnök veszi át a világ legnagyobb gazdaságának irányítását.