Dollár
394,92 Ft
Euró
416,92 Ft
Font
483,49 Ft
Bitcoin
17,257 $

A német kormány “totális zagyvaságnak” nevezte Boris Johnson vádjait

Fotó: A brit kormányfői tisztségből és a kormányzó Konzervatív Párt vezetői posztjáról távozó Boris Johnson a feleségével, Carrie Johnsonnal a londoni kormányfői rezidenciánál, ahol búcsúbeszédet tartott 2022. szeptember 6-án. A kormánypárt az előző napon Liz Truss külügyminisztert választotta meg a megüresedő pártvezéri és kormányfői posztra. Johnson július 7-én jelentette be távozását, belpolitikai botrányok következtében. MTI/EPA/Tolga Akmen
Európa
not image

Kolláth Benjámin

Szerkesztő

A volt brit miniszterelnök azt állította, a németek “egy sor gazdasági okból” annak örültek volna, ha az orosz-ukrán háború gyorsan lezárul. Most megérkezett a válasz.

Előzmény:

 

A CNN portugál nyelvű adásának adott interjúja nyomán a Sky számolt be arról, hogy Boris Johnson arról beszélt, az orosz-ukrán háború előtt „egy ponton a német vélemény az volt, hogy ha kirobbanna, ami katasztrófa lenne, a jobb kimenetel az lenne, ha gyorsan vége lenne és Ukrajna bedobná a törülközőt.”

Soron kívül Közel a megállapodás, 15%-kal emelkedhet a minimálbér jövőre

A hírcsatorna szerint Johnson azt is állította, hogy a német kormánynak „mindenféle, amúgy logikus gazdasági oka” volt arra, hogy így vélekedjen. A német kormány ma Steffen Hebestreit szóvivő révén reagált.

Hebestreit újságírói kérdésre úgy fogalmazott, „kedve lenne angol nyelvre váltani, hogy amit Boris Johnson mondott, azt »utter nonsense-nek« nevezhesse”, magyarán, totális zagyvaságnak tartja a felvetést.

„Tudjuk, hogy a roppant bohókás volt miniszterelnöknek mindig is sajátos kapcsolata volt a valósággal” – tette hozzá Hebestreit, felidézve Olaf Scholz kancellár február 27-i – három nappal a háború kezdete utáni – parlamenti beszédét, ahol Ukrajna védelmére szólított fel. A szóvivő szerint „ez alapján a tények szembemennek az interjúban hallott felvetésekkel.”