Dollár
395,18 Ft
Euró
409,30 Ft
Font
473,64 Ft
Bitcoin
16,831 $

Idén a Black Friday és a karácsony is másabb lesz, mint amit megszokhattunk

Fotó: Vásárlók advent negyedik vasárnapján, aranyvasárnap a budapesti WestEnd City Center bevásárlóközpontban 2018. december 23-án. MTI/Máthé Zoltán
not image

Koós Alexandra

2022. október 21. - 17:43

A szakértő szerint az áremelkedés mellett áruhiány is felütheti a fejét, ezért az ajándékok tekintetében érdemes lehet előre tervezni.

Vámos György, az Országos Kiskereskedelmi Szövetség főtitkára szerint bár a boltosok már készülnek a karácsonyra, idén elmaradhat a karácsony előtti elővásárlási hullám, hiszen a növekvő kiadások a legtöbb családot rosszul érintik, emellett vannak, akik emiatt hónapról hónapra élnek.

Soron kívül Navracsics reagált az EU-s pénzek érkezésére: 2023-ban megkaphatjuk a 100 százalékot

„Nem tartom valószínűnek, hogy ilyen drágulási hullám közepette a vásárlók széles körének lenne arra pénze, hogy elővásároljon. A több területen is tapasztalható áremelkedés, ami minden mobilizálható pénzt felemészt” – mondta.

Áruhiány nehezítheti a karácsonyi ajándékok beszerzését

Emellett azt javasolta, hogy az ajándékok tekintetében az előretervezésre fektessük a hangsúlyt, mivel idén az áruhiány is hatással lehet az ünnepekre. Válogatásra biztosan lesz lehetőség, de a megszokott választékon belül lehetnek majd olyan árucikkek, amelyekből kevés lesz a polcokon.

A szakértő ennek kapcsán a karácsonyi ajándékozás alkalmával népszerűnek számító elektronikai cikkeket emelte ki, amelyeknél tapasztalhatunk majd valamekkora mértékű hiányt, valamint ezzel összefüggően további áremelkedést is.

Ennek ellenére arra számít, hogy az ünnepek előtt beindul majd a vásárlási hullám, de az jóval elmaradhat a korábbi években tapasztaltaktól, amely a jelenlegi gazdasági helyzet, és az emberek óvatosabb költekezésének eredménye.

„Várhatóan idén is sok ajándékot, valamint ünnepi asztalra valót vásárolnak majd az emberek, de ez nem jár majd a kiskereskedelmi piac növekedésével” – tette hozzá.

Már a Black Friday sem lesz a régi

Bár november utolsó péntekjén, a Black Friday nagyobb árengedményei miatt általában sokan kihasználtak a lehetőséget, hogy így olcsóbban juthassanak hozzá a karácsonyi ajándékokhoz, azonban idén ez sem lesz a megszokott – írta az Index.

A főtitkár elmondta, hogy a webáruházaknál is megállt a növekedés, ezáltal arra számít, hogy nem tudják majd tartani a pandémiás időszak alatt elért volument, s mivel az e-kereskedők is drágábban szerzik be az árut, ezért valószínű, hogy nem tudnak majd a korábbi évekhez hasonló akciókat kínálni.

„Idén is várhatók árkedvezmények, de azok hatósugarai a korábbiaknál mérsékeltebbek lesznek” – hangsúlyozta.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.