Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
363,16 Ft
Euró
393,76 Ft
Font
459,58 Ft
Bitcoin
62,403 $

Döntött a bíróság: Donald Trump nem rendelkezik elnöki mentelmi joggal

A bíróság kedden egyértelműen kimondta, a volt elnök állításaival ellentétben nem rendelkezik elnöki mentelmi joggal, tehát vádat lehet emelni ellene a 2020-as választások megdöntésére irányuló összeesküvés vádjával.

Fotó: MTI/AP/Matt Rourke
Észak-Amerika

Borbély Fanni

Szerkesztő

A BBC számolt be arról, hogy kedden megszületett a hivatalos bírósági döntés Donald Trump kapcsán: egy amerikai bíróság ugyanis kimondta, hogy a volt amerikai elnök nem rendelkezik elnöki mentelmi joggal, így pedig vádat lehet emelni ellene a 2020-as választások megdöntésére irányuló szervezkedés vádjával.

Mint ismert, Trump korábban a mérföldkőnek számító jogi ügyben azt állította, hogy immunis a büntetőjogi vádakkal szemben olyan cselekmények miatt, melyek szerinte elnöki kötelezettségei közé tartoztak. Csakhogy a keddi washingtoni ítélet egyértelműen elutasította ezt az állítást. Soron kívül Helyszíni fotókon a fővárosi baleset, melyben felborult egy mentőautó

A bírósági döntés pedig kudarcot jelent a volt amerikai elnök számára, aki már évek óta az elnöki mentelmi jogra hivatkozik, miközben több jogi eljárás is indult ellene. Trump várhatóan fellebbezni fog a döntés ellen, ami azt jelenti, hogy az ügy végül a Legfelsőbb Bíróság elé kerülhet, ahol a konzervatívok 6-3-as többséggel rendelkeznek.

Mint ismert, Jack Smith amerikai különleges ügyész azzal vádolta meg a 77 éves volt elnököt, hogy összeesküvést szőtt Joe Biden 2020-as választási győzelmének megdöntésére, és csalást követett el, hogy hivatalában maradhasson. Az ügy tárgyalását eredetileg március 4-re tűzték ki, ám a mentelmi jogról szóló döntésig elhalasztották.