Clouds
21 Budapest
Dollár
359,31 Ft
Euró
390,66 Ft
Font
444,86 Ft
Bitcoin
23,138 $

„Biden azért szurkol, hogy Oroszország lerohanja Ukrajnát”

Fotó: EPA/Sztaniszlav Kozlijuk
Európa
not image

Nagy Noel

Szerkesztő

Az amerikai közvéleményt is megosztja, hogy Washington ennyire sokszor beszél a küszöbön álló orosz invázióról, valamint Ukrajnával kapcsolatos aggodalmáról.

Tulsi Gabbard korábbi amerikai képviselő már sokszor fogalmazta meg kritikáját a különböző kormányokkal szemben, amelyek felesleges háborúba vitték bele az Egyesült Államokat. Gabbard nem egyszer emelte ki Szíriát, Irakot, Líbiát és Jement is, ahol felmerült az USA szerepvállalása.

Gabbard most a Fox News műsorvezetőjének, Tucker Carlsonnak a műsorában fejtette ki véleményét az ukrán válsághelyzettel kapcsolatban és nem is fogta vissza magát azt illetően, ami Washington kommunikációt és akcióit jellemzi.

Gabbard szerint ugyanis Joe Biden és a NATO-szövetségesek nagyon egyszerűen meg tudnák akadályozni, hogy háború törjön ki Ukrajnában, azonban inkább azt akarják, hogy meginduljon az orosz invázió, mert akkor legitimációt adhatnának az orosz-ellenes szankcióknak és egy jól kifizetődő Hidegháborút tudnak generálni.

Gabbard, aki egyébként az iraki háborúban katonaként is szolgált, úgy véli, hogy a szövetségesek nagyon egyszerűen meg tudnák akadályozni a háborút: biztonsági garanciákat kellene adni Oroszországnak, hogy Ukrajna nem lesz a NATO tagja.

A volt képviselőnő kifejtette, hogy egyébként is „nagyon-nagyon valószínűtlen”, hogy Ukrajnát valaha beengedik a NATO-ba, azonban azzal, hogy ezt nem teszik meg, szerinte egyértelműen kifejezésre juttatják, hogy nem akarnak békét:

„A katonai-ipari komplexum az, amely hatalmas hasznot fog ebből húzni. Teljesen világos, hogy a kezükben tartják a Biden-kormányt. Háborús uszítók vannak Washington mindkét oldalán, ők azok, akik felkorbácsolták ezeket az indulatokat”

Hozzátette: miért vagyunk még mindig ebben a helyzetben, ha a válasz a háború elkerülésére világos, mint a nap? Ez tényleg csak arra a következtetésre mutat, amit én is látok, hogy azt akarják, Oroszország rohanja le Ukrajnát.

Gabbard kifejtette, az invázió tökéletes ürügyet adna Bidennek arra, hogy „drákói szankciókat” vessen ki Oroszország ellen, amely „modernkori ostromnak” feleltethető meg. Ennek az eredménye pedig egy új Hidegháború bebetonozása lenne.

„A katonai-ipari komplexum még annál is több pénzt fog kaszálni, mint amikor az Al-Kaidával harcoltak vagy nekik gyártottak fegyvert. Ennek az árát pedig ki fogja megvezetni? Az amerikai, az orosz, az ukrán emberek. Ez még a saját nemzetbiztonsági érdekeinket is aláássa, de mivel a katonai-ipari komplexum irányítja a politikusainkat, ezért ők nyernek és már rohannak is a bankba”

Az Egyesült Államok egyébként már több soron tagadta, hogy az Al-Kaidát és egyéb terrorszervezeteket felfegyvereznék, de találtak már arra bizonyítékokat, hogy fejlett amerikai fegyverek kerültek az Al-Kaida vagy az Iszlám Állam kezébe.

Tulsi Gabbard nyilatkozata pedig ki is váltotta pontosan azt a hatást, amire mondhatni számítani lehetett, az erősen liberális és demokrata kötődésű The Daily Beast már gúnyolódó cikket is közölt róla az interjút követően.

Gabbard kritikái azonban itt még nem értek véget: szerinte Bidenék arra hivatkozva uszítanak háborúra, hogy meg kell védeni az ukrán demokráciát, azonban szerinte Ukrajna nagyon távol áll attól, hogy demokráciának lehessen hívni.

A képviselőnő kifejtette, hogy úgy nevezik Ukrajnát demokráciának, hogy Kijev leállította az elnökkel kritikus három legnagyobb tévécsatorna működését, letartóztatták a legnagyobb ellenzéki párt vezetőit – mint ismeretes, Petro Porosenkót, méghozzá hazaárulás vádjával.

„Nem igazán értem, hogy Biden elnök vagy bárki őszinte arccal ki tudja mondani: megvédjük a demokráciát. A saját kormányunk nyíltan támogatott olyan autokratikus lépéseket, amiket az ukrán elnök tett, például a saját ellenzékének elnyomását”

Tulsi Gabbard ezen kemény kritikákért feltehetően komoly lejáratókampányt fog kapni a nyakába, már csak azért is, mert az amerikai médiában jelenleg a csapból is az folyik, hogy Ukrajna lassan az orosz agresszió áldozatává fog válni.