Rossz hír, drágulás jön a magyar cukrászdákban
A budapesti Málna The Pastry Shop elkerülhetetlennek tartja az áremelést, ugyanis a szakképzett munkaerőhiánnyal, illetve az alapanyag- és áramdrágulással is meg kell küzdeniük.
Az év cukrászdájának járó kitüntetéssel jutalmazott cég tulajdonosa, Kolonics Zoltán elmagyarázta, miszerint „náluk nem fordulhat elő, hogy olcsósítják a termékeket”, hiszen ugyanazt a madagaszkári vaníliát, belga csokoládét, brontei pisztáciát fogják használni ezután is, amelyek ára 40 százalékkal megugrott.
Mindemellett az áram drágulása is nagy szerepet játszik a kialakult helyzet kapcsán, mivel több mint 200 százalékos áremelkedés következett be az elmúlt időszakban. Eddig 20 százalékkal húzták feljebb az áraikat, ha azonban nem stabilizálódik a helyzet, kénytelenek lesznek ismét áremelést alkalmazni a süteményeiknél.
Kolonics Zoltán azt is megjegyezte, hogy a világjárvány idején sem tapasztaltak visszaesést, amelyet annak tulajdonítanak, hogy a vásárlók a stabil minőségre vágynak, ám a szakképzett munkaerőhiány is gondot okoz náluk – számolt be a Világgazdaság.
Hozzátette, jelentkezők folyamatosan érkeznek hozzájuk, azonban nem tudják hozni azt a színvonalat, amelyre szükségük van. Emellett azt senkitől sem követelik meg, hogy azonnal a legmagasabb szakmai tudással rendelkezzen, azt viszont igen, hogy hajlandó legyen dolgozni.
Megosztotta azt is, miszerint egy hónap alatt körülbelül 2-3 ezer desszertet adnak el, miközben folyamatosan nő az értékesített termékeik száma, amelyhez a Dining Guide elismerése és a médiafigyelem is hozzájárul.