Clouds
21 Budapest
Dollár
358,06 Ft
Euró
385,33 Ft
Font
437,87 Ft
Bitcoin
27,664 $

Béremelést követelnek a BKV szakszervezetei, ha nem kapják meg, sztrájk lehet

Budapest, 2020. november 26. Kovács Gábor, az Inter-Európa Mentőszolgálat Kiemelten Közhasznú Nonprofit Kft. mobil intenzív mentőegységének állomás- és gépkocsivezetője a mentőállomásra indul a Budapesti Közlekedési (BKV) Zrt.-nél, buszsofőrként betöltött másodállásában elvégzett kora reggeli műszakja után a fővárosi Mexikói úti buszmegállóban 2020. november 17-én. A háromgyerekes családapa részmunkaidős buszsofőrként egészíti ki mentős fizetését. Az életmentésre tervezett Mobile Intensive Care Unit (MICU), azaz mobil intenzív egység az ország egyetlen olyan mentőautója, amely mozgó intenzív osztályként funkcionál, akár komolyabb beavatkozások is elvégezhetők benne. A mentőautó tizenkét éve teljesít szolgálatot az ország egész területén, a mentésben és a betegszállításban egyaránt részt vesz, és szinte kizárólag kritikus állapotú sérültekhez küldik. MTI/Balogh Zoltán
Belföld
not image

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Pénteken kollektív munkaügyi vitát kezdeményeztek a BKV Zrt. szakszervezetei – 6 százalékos béremelést kérnek.

A BKV Zrt. szakszervezeteinek közleményében arról írnak, kollektív munkaügyi vita során sztrájk is kezdeményezhető, ha nem születik érdemi megegyezés.

Soron kívül Szuper újdonságokkal vár a Disney+ áprilisban

A szervezetek figyelmeztettek, már egyeztetés ideje alatt is indítható egyszer, legfeljebb 2 órás figyelmeztető jellegű sztrájk.

A bértárgyalások mielőbbi eredményes lezárásának érdekében jelentették be a kollektív munkaügyi vitát – 6 százalékos bérfejlesztést, valamint 10 százalékos cafeteria emelést kérnek.

A BKV vezetése azt ígérte, a tulajdonossal együtt megvizsgálják az emelés lehetőségét, és közösen megkeresik a szükséges pénzügyi forrásokat.

A vezetőség eddig is próbált megállapodni a szakszervezetekkel a 2021-es juttatásokról, azonban a megegyezést a pandémiával súlyosbított, forráshiányos időszak jelentősen megnehezítette.

“Bízunk benne, hogy ezek a törekvések sikerrel járnak, viszont a mostani, rendkívüli időszakban szükségünk van az érdekképviseletek megértő és türelmes támogatására is” – olvasható a BKV közleményében.