Clouds
21 Budapest
Dollár
354,58 Ft
Euró
386,26 Ft
Font
432,96 Ft
Bitcoin
23,615 $

Benjámin Netanjahu bejelentette, megalakította koalícióját Izrael kormányzására

Fotó: MTI/EPA/Abir Szultan
Közel-Kelet
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Netanjahu Izrael leghosszabb ideje hivatalban lévő miniszterelnöke, az elmúlt 18 hónapban azonban az ellenzékben volt, ám a korrupciós vádak miatt bíróság eljárás is folyamatban van ellene.

A Sky News jelentése szerint Benjámin Netanjahu bejelentette, hogy a vallási és szélsőjobboldali partnerekkel folytatott hetekig tartó tárgyalások után sikeresen megállapodott arról, hogyan alakítsák meg az új kormánykoalíciót.

Soron kívül Elindult a bértárgyalás az Audi Hungariánál, ezt követeli a szakszervezet

Pillanatokkal az éjféli határidő lejárta előtt jelentette be, hogy a “választásokon kapott elképesztő lakossági támogatásnak köszönhetően” sikerült egy olyan kormány alakítania, mely elmondása szerint “Izrael minden polgáráról gondoskodni fog”.

Miután a konzervatív Likud pártja és az ultraortodox és ciszjordániai közösségekhez közel álló vallási-nacionalista pártok masszív többséget szereztek a november elején megtartott izraeli választásokon, akár el is kezdődhetett volna az egyeztetés, ám a kormányalakítást hátráltatták az esedékes törvénycsomaggal kapcsolatos kérdések.

Netanjahu közölte, a lehető leghamarabb, tervei szerint a jövő héten véglegesíti a kormányalakítási folyamatot, ezzel pedig egy olyan koalíció élén fog állni, melyet szélsőjobboldali és ultraortodox partnerek uralnak, ám ezzel könnyedén el is veszítheti az izraeli közvélemény jelentős részét, de nem elképzelhetetlen az sem, hogy növeli a palesztinokkal való konfliktus kockázatát.