Dollár
393,44 Ft
Euró
406,56 Ft
Font
470,04 Ft
Bitcoin
16,277 $

Négy embert letartóztattak, akik el akarták rabolni a belga igazságügyi minisztert

Fotó: EPA/MARTIN DIVISEK
not image

Borbély Fanni

2022. szeptember 26. - 14:57

A holland rendőrség kapcsolta le azt a négy embert, akik azt tervezték, hogy elrabolják a belga igazságügyi minisztert, akit egy szövetségi ügyész telefonon figyelmeztetett a gyanúsítottak tervére – Vincent Van Quickenborne pedig egyértelműsítette, a jogállamiság “soha nem fog erőszakba torkollni”.

A Guardian számolt be arról, hogy a holland rendőrség letartóztatott négy embert, akiket azzal gyanúsítanak, hogy el akarták rabolni a belga igazságügyi minisztert. Vincent Van Quickenborne – aki egyben a nyugat-flandriai Kortrijk városának polgármestere is –, az RTBF állami műsorszolgáltató által sugárzott videóüzenetében egy “drogmaffiát” nevezett meg az elrablására irányuló tervek előkészítése kapcsán.

A belga igazságügyi miniszter megosztotta, csütörtökön egy szövetségi ügyész hívta fel telefonon és figyelmeztette, valakik azt tervezik, hogy elrabolják. Szombaton Van Quickenborne úgy fogalmazott, egyelőre a szigorú biztonsági intézkedések miatt biztosan nem fog tudni részt venni a korábban tervezett eseményeken, megjegyezve, hogy “ez nem kellemes, de érthető”.

Kijelentette, azok az emberek, akik emögött állnak, épp az ellenkezőjét érik el annak, amit akartak, hozzátéve, hogy ez az incidens csak megerősíti a hitét abban, hogy tovább kell harcolniuk a bűnözők ellen. Szerinte a bűnözők most “csapdában érzik magukat”, és “ez az érzés helyes”, mivel ő továbbra is harcolni fog a szervezett bűnözés ellen, sőt, több emberrel és erőforrással, mint korábban.

“Demokratikus jogállamunk soha nem fog erőszakba torkollni. Soha”

– szögezte le.

A szövetségi ügyészek szombati közlése szerint a rendőrség “súlyos fenyegetésre” hivatkozva erősítette meg Van Quickenborne biztonságát, s megosztották, hogy három embert őrizetbe vettek Hollandiában, a belga hatóságok pedig már kérvényezték kiadatásukat Belgiumnak.

A hágai holland ügyészség szóvivője elárulta, hogy a letartóztatott trió mindegyik tagja holland, 20, 29 és 48 évesek; vasárnap pedig egy igazságügyi forrás megosztotta, hogy a negyedik gyanúsítottat is letartóztatták Hollandiában.

Alexander De Croo belga miniszterelnök szombaton egy tweetben úgy fogalmazott, a Quickenborne elleni fenyegetés “teljesen elfogadhatatlan”, hangsúlyozva, hogy “világossá kell tenni, hogy nem hagyjuk magunkat megfélemlíteni”, hozzátéve, hogy “a munka folytatódik”.

A Het Laatste Nieuws flamand napilap beszámolója nyomán egy forrás megerősítette az AFP-nek, hogy egy járműben automata fegyverre bukkantak, melyet a miniszter kortrijki otthona közelében szúrtak ki; a VRT belga televízió pedig arról számolt be, hogy a járműben Kalasnyikovok és egyéb lőfegyverek is voltak, valamint két palack benzint is találtak. Az ügyészség közlése szerint a múlt hét folyamán értesültek egy “lehetséges fenyegetésről”, mely széles körű nyomozáshoz vezetett.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.