Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

AKTUÁLIS

AKTUÁLIS

Befőzés: a szezonális gyümölcsök esetében irgalmatlan árakkal találkozni a piacokon

Befőzés: a szezonális gyümölcsök esetében irgalmatlan árakkal találkozni a piacokon

Befőzés: a szezonális gyümölcsök esetében irgalmatlan árakkal találkozni a piacokon
Unsplash

Nagyon úgy tűnik, hogy akinek nincs saját termelésű gyümölcse, annak arany áron lesz saját eltevésű dzsemje, lekvárja.

Ha most kimegyünk a piacokra, olyan árakkal is találkozni, amik sokak számára teszik kétségessé, hogy megéri-e a saját dzsem, lekvár elkészítése. Bár a befőzéshez szükséges üveg és fedő árán spórolhatunk – sokan éveken át használják ugyanazokat az üvegeket, fedőket –, de a belevaló költségeitől, már ha nincs saját gyümölcsünk, nem mentesülhetünk: a több ezer forintos gyümölcsárak láttán pedig sokak kedve elmehet a befőzéstől. A bama.hu munkatársai a pécsi, baranyai piacokon járva azt tapasztalták, hogy az eper szezonja már kifutott.

A cikk a videó után folytatódik

A még a standokon látható gyümölcs zöme már nem igazán alkalmas nagyobb tételű befőzésre. Mint írják, az epernek még igazából nem is vészes az ára, ez azonban a meggyről már nem mondható el: annak kilójáért 1500-2500 forintot kérnek az árusok. De a nagyszemű szép cseresznye ennél is drágább, 3000 forint körül megy. A kajsziból egyelőre csak az import gyümölcs van a standokon, bár a 2000-3000 forint közötti árat látva egyelőre még senki nem gondol a befőzésre. Ám a meggy, cseresznye és a kajszi terén az idei terméskilátásokat nézve lehet, hogy nem is fog.

A szakemberek szerint ugyanis a 2-3 évvel korábbi gyakorlattal szemben egyáltalán nem biztos, hogy kialakul a fogyasztók által várt, a befőzés szempontjából lélektani határként emlegetett dömpingár, sőt, a jelenlegi tarifák komolyabb mérséklődésére is csak visszafogottan lehet számítani – írja a portál. Ha pedig belegondolunk abba, hogy egy átlagos 7 deciliteres befőttes üveg lekvárral, dzsemmel való megtöltéséhez körülbelül egy kiló gyümölcsre van szükségünk, akkor kaphatunk igazi képet a művelet költségeiről.

Az üvegenként így kapott több ezres tételhez pedig akkor még nem is számítottuk hozzá az üveg, a kupak, az eltevéshez használt cukor, fruktóz, illetve az adalékanyagok, valamint az energia árát. Mindezek fényében jobb átgondolni, érdemes-e belevágni a dologba, vagy megelégszünk esetleg néhány üveg megtöltésével.


Ebben a cikkben arról írtunk, hogy a megszokottnál később kezdődhet idén a hazai dinnyeszezon, a hűvös tavasz miatt júliusig kell várni a mézédes magyar görögdinnyére. Szerencsére azonban jó hír is érkezett: a termés várhatóan meghaladja majd a tavalyit. Továbbá tény, hogy a dinnyetermesztés helyzete immár stabilizálódott, a termőterület csökkenése 2022-ben megállt, azóta évről évre nő.