Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
359,23 Ft
Euró
391,35 Ft
Font
465,70 Ft
Bitcoin
64,563 $

Barcelonában is tüntetések kezdődtek a turisták túlzott áradata miatt

Ezrek tüntettek Barcelona utcáin a túlzott turizmus ellen, miközben a város küzd a látogatók rekordszámú áradatával.

...svg content...Fotó: Unsplash/richard hewat
Európa

Takács Petra

Szerkesztő

Spanyolország, amely Franciaország után a második leglátogatottabb ország a világon, az elmúlt években szembesült a túlzott turizmus jelenségével. A Nemzeti Statisztikai Intézet adatai szerint 2023-ban az országba érkező külföldi látogatók száma elérte a 85 milliót, ami 18,7%-os növekedést jelent az előző évhez képest.

Barcelona, amely tavaly 18 millió turistát fogadott, különösen érintett ebben a kérdésben, ezért a hétvégi tüntetésen körülbelül 3000 helyi lakos vonult az utcákra, transzparensekkel és jelszavakkal követelve a turizmus korlátozását és egy új gazdasági modell bevezetését, írja a Reuters. Soron kívül Joe Biden hazugságokkal vádolja Donald Trumpot, és nem lép vissza

A tüntetők aggodalmainak középpontjában a lakhatási költségek állnak, amelyek az elmúlt évtizedben 68%-kal emelkedtek a helyi hatóságok szerint. Emellett a turizmus helyi kereskedelemre és munkakörülményekre gyakorolt hatása is komoly problémát jelent az 1,6 millió lakosú városban.

„Semmi bajom a turizmussal, de itt Barcelonában kezd kezelhetetlenné válni a helyzet, ami élhetetlenné tette a városunkat,” nyilatkozta Jordi Guiu, egy 70 éves szociológus a tüntetésen.

A helyzet kezelésére a városi önkormányzat nemrég bejelentette, hogy 2028-ig megszünteti a mintegy 10 ezer turistaszállás engedélyeit, hogy ezeket a lakásokat visszajuttassa a helyi lakáspiacra. A lépés ugyan érzékenyen érinti az olyan platformokat, mint az Airbnb vagy a Booking, de a barcelonai lakosok régóta várták már ezt az intézkedést.

Gyurcsány Ferenc: Magyar Péter azt mondja, vagy ő, vagy senki

Gyurcsány Ferenc hosszú idő után ismét szóba hozta Magyar Pétert, a Tisza Párt vezetőjét, aki csak saját magukat látják ideális választásnak a kormány élére.

Már több mint 1 millió dollárt gyűjtöttek a Trump-merénylet áldozatának családjáért

A hős édesapa családja részére eddig összesen 1 millió dollár gyűlt össze, nem egész 24 óra alatt, ami óriási eredmény.

Kiderült, mesterlövészek voltak Donald Trump merénylője alatt

Egyre szürreálisabb, ami szombaton történt, már azt is tudni, hogy a 20 éves merénylő alatt a merénylet ideje alatt mesterlövészek tartózkodtak, akik a tömeget figyelték.