Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
355,29 Ft
Euró
385,80 Ft
Font
451,39 Ft
Bitcoin
69,455 $

Az inflációra hivatkozva többször is árat emelhetnek a bankok

Bár a nagyobb bankok már bejelentették, hogy a tavalyi inflációt követve mennyit emelnek a díjaikon, a változatlanul hagyott tételeken az év során bármikor drágíthatnak.

...svg content...Fotó: Pixabay
Belföld

Koós Alexandra

Szerkesztő

Az OTP korábbi lépése után április elsejétől már többe kerül a CIB, a K&H, a Raiffeisen és az Unicredit ügyfeleinek is a bankszámla, május elsejétől (esetenként április 30-ától) pedig az Erste és az MBH is emelte a díjait. Az enpenzem.hu saját adatbázisa segítségével kikalkulálta, hogy a már megismert inflációs drágítások után a nagyobb bankoknál most nyitható egyszerűbb számlák átlagosan 28%-kal kerülnek többe a korábbiaknál. Ez nem csak az inflációs díjemelést tükrözi, ugyanis folyamatosan változik a bankok számla-, sőt kártyakínálata is, ami többnyire magasabb díjakat hoz – magyarázzák.

Ám az ügyfelek így sem lehetnek teljesen nyugodtak, amelyik tételt ugyanis bankjuk változatlanul hagyta, azt az év során bármikor drágíthatja a fogyasztói árak 2023. évi emelkedése miatt. Példaként az MBH Bankot említik, amely az idén már többször is drágított, április utolsó szombatján tette közzé, hogy néhány díj emelése nem történt meg április 30-án, illetve május 1-jén.

A devizaszámlák elektronikus átutalási költségének növelése augusztus elsejétől történik meg, amely által a korábbi, legalább 2862 forintos díjat 3365 forintra növelik – részletezik a cikkben.Egyúttal emelik azt az összeget is, amit így maximálisan felszámíthatnak. A 0,62% (ez a mérték nem változik) 28 625 helyett 33 663 forint lesz.

Ez azt jelenti, hogy a mostani, körülbelül 4,6 milliós átutalás helyett 5,4 millió felett nem nő már tovább a díj. Illetve a lap szerint utólag módosított a K&H is, javították a „hibásan feltüntetett díjfizetési gyakoriságot” az SMS-eknél, a költség így az összes üzenet helyett darabonként értendő. Míg a CIB Bank augusztus elsejére időzítette a hitelkártyák díjainak emelését.

Így a főkártya éves díja 3706 forintról 3770 forintra nő, a THM pedig a jegybanki kamatcsökkentések dacára 37,59%-ról 38,22%-ra emelkedik – fejtik ki. Korábban egyébként arról is beszámoltunk, hogy kiderült, mely bankoknál lehet majd igényelni az otthonfelújítási támogatást: három bankban lesz erre lehetőség. Míg ebben a cikkben arra tértünk ki, hogy még mindig sok a banki csalás, az elsők között lépett az OTP Bank. Május 8-tól a pénzintézet automatikusan egymillió forintos napi átutalási limitet állít be az internet- és mobilbankból indított átutalásokra.