Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
355,71 Ft
Euró
386,98 Ft
Font
451,92 Ft
Bitcoin
66,888 $

Még mindig sok a banki csalás, az elsők között lépett az OTP

Május 8-tól a pénzintézet automatikusan egymillió forintos napi átutalási limitet állít be az internet- és mobilbankból indított átutalásokra.

...svg content...Fotó: Unsplash
Belföld

Koós Alexandra

Szerkesztő
TÉMÁK

Megtört a 2022 eleje óta tartható meredek növekedés a banki átutalásos csalások számában és azok értékében, a bankkártyás visszaélések száma azonban tovább növekedett még a tavalyi év utolsó negyedévében is. Mint kiderült, a tavalyi negyedik negyedévben a pénzforgalmi szolgáltatóknál az átutalással kapcsolatos kibercsalások volumene 36%-kal (9 162 milliárdól 5 769 milliárd forintra), esetszáma pedig 34%-kal (5 762 daraból 3 737 darabra) esett vissza.

Tavaly 18 296 sikeres visszaélés valósult meg az elektronikus pénzforgalomban, de 60 509-szer próbálkoztak a csalók a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint. Az áldozatokat éves összesítésben 23,2 milliárd forinttal károsították meg tavaly – emeli ki az Economx. A Magyar Bankszövetség felhívta a figyelmet a napi limit beállításának fontosságára: 2023-ban a csalások 85%-a egymillió forint feletti összeg volt. Soron kívül Pünkösd: vasárnap és hétfőn is zárva lesznek az üzletek

Az OTP Bank az elsők között lépett: május nyolcadikától a pénzintézet automatikusan egymillió forintos napi átutalási limitet állít be az internet- és mobilbankból indított átutalásokra. A kiadott tájékoztatás szerint az ügyfél a beállított limitet bármikor módosíthatja, vagy ideiglenesen akár fel is függesztheti az OTP MobilBankban. A limitet azon ügyfeleknél állítják be, akik digitális szerződéssel rendelkeznek, mindenki más továbbra is a bankfiókokban tudja módosítani a napi maximumot – részletezik.

De a cikkből az is kiderül, hogy az MBH-nál az ügyfelek maguk dönthetnek arról, hogy limit beállításával kívánják-e korlátozni saját bankszámlájukon a pénzmozgást. Emellett a Raiffeisen Bank is kiemelten ügyel a biztonságra, az eddig bevezetett védelmi megoldások mellett továbbiakat is vizsgálnak. Míg az UniCredit Banknál az alapértelmezett tranzakciós limit forintbankszámlák esetén 200 ezer forint.

A napi limit pedig 500 ezer forint az mBanking mobilapplikációban és az eBanking internetbanki rendszerben, valamint a telefonbanki csatornán, de az ügyfelek a bankolási szokásaiknak megfelelő saját limitet határozhatnak meg. Az Erste Banknál alapértelmezetten a hirdetmény szerinti 50 millió forint napi átutalási limit került beállításra, ugyanakkor a pénzintézet felhívta az ügyfelek figyelmét: érdemes csökkenteni a napi utalási limitet – teszik hozzá.

Történelmet írt a Leverkusen, veretlenül fejezték be a szezont, kikapott a Bayern München

A Bayer Leverkusen egy több mint hihetetlen szezon végén szerezte meg a bajnoki címet, ráadásul úgy, hogy nem kaptak ki.