Nem is gondolnánk, mennyi mindenhez felhasználható a banánhéj
Akik megkóstolták a banánhéj liszttel készült termékeket, úgy értékelték, ízben nagyon hasonlítanak a hagyományos liszttel készült süteményekhez.
A legtöbben minden bizonnyal rögtön a kukába dobják, vagy pedig a környezettudatosabbak komposztba hajítják a banánhéjat, miután elfogyasztották a gyümölcsöt, ám egy kutatás szerint létezik ennél sokkal jobb felhasználási módja is a maradéknak. Mint írják, amennyiben a banánhéjat blansírozzuk, majd kiszárítjuk és lisztté őröljük, olyan ételt készíthetünk belőle, amely ugyanolyan finom lesz, mintha búzalisztet használnánk.
Ez a módszer a tudósok szerint nem csak hogy teljesen biztonságos, valójában még egészségesebb megoldás is – emelte ki a Science Alert. Az ízteszt során a fogyasztók ugyanolyan értékelést adtak az így készült termékekre, mint a hagyományos liszttel készült süteményekre, emellett arra is fény derült, hogy kifejezetten hasznos ásványi anyagokat és rákellenes tápanyagokat is kaphat: a banánhéjjal dúsított sütik például sokkal több rostot, magnéziumot, káliumot és antioxidáns vegyületet tartalmaztak.
Bónuszként az áru három hónapig szobahőmérsékleten is jól elállt a polcon – tették hozzá. Bár a tanulmány csak kekszeknél, aprósüteményeknél vizsgálta a hatást, az eredmények azt sugallják, hogy a banánhéj lisztet kenyerekben, cukrászsüteményekben és tésztákban is érdemes lehet kipróbálni. Egyúttal arra is kitértek, miszerint a gyümölcs héjának elfogyasztása nemcsak egészséges, hanem segíthet csökkenteni az élelmiszer-pazarlást is.
A banán súlyának ugyanis körülbelül 40%-át a héja adja, és a legtöbbször ezt a tápanyagban gazdag borítást egyszerűen kidobják. Persze a banánhéj nyersen teljesen haszontalan, feldolgozva azonban értékes alapanyag lehet – magyarázzák a cikkben. A 24.hu pedig fontosnak tartotta hangsúlyozni még: bár a tanulmány nem tesz róla említést, a déligyümölcsöket gyakran még éretlenül takarítják be, ugyanis hetekbe, hónapokba telhet, mire eljut a polcainkra.
Ahhoz hogy lelassítsák az érési folyamatot, fertőtlenítő-, illetve gombaölő szereket használnak, és gyakori a viaszolás is a szállítás előtt, ezáltal pedig hazánkban nem tanácsos banánlisztkészítésbe kezdeni házilag. De korábban arról is beszámoltunk, hogy ne csak az íze, a jótékony hatásai miatt is fogyasszunk rendszeresen epret. Ez a gyümölcs ugyanis egyebek mellett a szív- és érrendszerre is pozitív hatással lehet.
Ha pedig ezt a reggelit választjuk, 12 féle rák kialakulását megelőzhetjük, de a cukorbetegségre és a fáradtságra is igazi gyógyír ez az étel. Míg ebben a cikkben arra tértünk ki, egészségesebb lesz-e a kenyér, ha lefagyasztjuk fogyasztás előtt – több TikTok-videóban is foglalkoztak ezzel a témával mostanság, de egy dietetikus részletekkel is szolgált, illetve elmondta, mégis mennyi ebben az igazság, hihetünk-e a videóknak.