Dollár
394,92 Ft
Euró
416,92 Ft
Font
483,49 Ft
Bitcoin
17,257 $

Kipusztulhat a banán, eltűnhet a népszerű gyümölcs a boltok polcairól

TÉMÁK:
#élővilág
Unsplash
Külföld
not image

Kulcsár Péter

Szerkesztő
TÉMÁK

Egyre több betegség és kártevő tizedeli a nemesített banánfajtákat, ezért könnyen lehet, unokáink már nem érezhetik e finom gyümölcs ízét.

A világ kedvenc banánfajtáját az 1980-as évek óta a Panama-kór pusztítja, azonban napjainkban a Sigatoka-betegségnek köszönhetően is egyre ritkul az állományuk, melynek következtében 30 évről 2-3 évre csökken egy átlagos fa élettartama.

Soron kívül Közel a megállapodás, 15%-kal emelkedhet a minimálbér jövőre

A gros michel nevű fajta korábban már egyszer kipusztult, őt szintén a Panama-kór vitte el – írta az Index hírportál. Azóta a Cavendish-fajták vették át az uralmat a piacon, azonban a penészgombák speciális, TR4-törzse nekilátott a növények megtizedelésének, az elmúlt 40 évben pedig odáig fajult a dolog, hogy kihalás szélére sodródott a nemes, ehető banán.

Habár több mint száz fajtáját termesztik, genetikailag csaknem teljesen azonos mind – pontosan ezért annyira védtelenek a betegségekkel szemben. A járványként terjedő fekete sigatoka gomba a leveleken végez pusztítást, a Panama-kórral együttesen pedig teljesen megritkíthatja a banánültetvényeket.

Igaz, hogy növényvédő szerekkel meg lehetett ideig-óráig fékezni a fertőzés terjedését, azonban a gombák természetükből adódóan rezisztensekké, vagyis ellenállókká váltak a fungicidekkel szemben, ezért egyre nehezebb hatásos készítményeket kifejleszteni ellene.

A növénybiológusok kizárólag a Cavendish génjeinek mesterséges módosításában bízhatnak, ezt viszont nem biztos, hogy engedélyezni fogják a világ összes országában.

Mivel a folyamat egyébként is hosszú évekig tarthat, ezért az sem kizárt, hogy hamarosan drágulásnak indulhatnak a boltokban a banánok, és akár el is tűnhetnek az európai szupermarketek polcairól.