Balesetészlelési funkcióval szerelhetik fel az iPhone-okat és az Apple Watchokat

Unsplash
Smart
not image

Kulcsár Péter

Szerkesztő

A cupertinói techóriásnál állítólag olyan szoftveres megoldáson dolgoznak, mellyel az iPhone mobiltelefonok és az Apple Watch okosórák képesek lesznek automatikusan detektálni, balesetet szenvedtünk-e, és ez alapján tárcsázzák a segélyhívót is.

A Google a Pixel okostelefonokba alapjáraton integrálta a Personal Safety nevű biztonsági applikációt, melynek révén a rendszer észleli, hogy éppen bajba kerültünk-e, és ha ez így történt, akkor még úgy is felhívja a 911-es segélyhívót, ha a sofőr éppen eszméletlen lenne.

Soron kívül Két nagy erejű robbanás történt Svédország két városában

A The Wall Street Journal értesülései szerint az Apple hasonló megoldással rukkolhat elő az elkövetkező hónapokban azzal a számottevő különbséggel, hogy internetkapcsolat sem kell majd ahhoz, hogy aktiválódjon a vészhelyzeti funkció.

Mivel az Egyesült Államokban 2020-ban értékesített gépjárművek közel 80 százaléka támogatta az Apple CarPlay-t, így elképzelhető, hogy a cupertinóiak egy nagyobb rendszerfrissítéssel újíthatják fel a szoftvert, és nagyjából úgy állíthatjuk majd be, mintha egy HomeKit részei lennének.

Egyelőre nem tudni, milyen pontossággal rendelkezhet a balesetészlelési funkció, ám a cupertinóiak állítólag már szorgosan gyűjtik az adatokat és a statisztikákat, ezért szakértők azt sem tartják kizártnak, hogy már 2022-ben belengethetik az applikáció megjelenését.