Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
363,16 Ft
Euró
393,88 Ft
Font
459,58 Ft
Bitcoin
61,851 $

Kilengett a Balaton, Fűzfőnél 139 centis volt a vízszint

Az olykor viharos déli-délnyugati szélben február 9-én megbillent egy kissé a Balaton víztükre.

Fotó: Unsplash
Belföld

Koós Alexandra

Szerkesztő

A hirbalaton.hu a vizugy.hu adataira hivatkozva azt írja, a tó átlagos vízállása péntek reggel 125 centimétert mutatott. Ehhez képest délben a tó észak-keleti részén fekvő Balatonfűzfőn 139 centiméter, míg a nyugati medencében Keszthelyen és Balatonmáriafürdőn csak 120 centiméter volt a vízállás.

A portál megjegyzi, ennél jóval nagyobb kilengéseket is mértek már a tó közeli és távoli történetében. Az Infostart pedig hozzáfűzi, hogy négy évvel ezelőtt, 2020. február 10-én a 12 órakor mért adatok szerint 81 centiméternyi különbség volt a keszthelyi és a balatonfűzfői vízszint között. Soron kívül Donáth Anna Gyurcsány Ferencék plakátjairól: hányingerem van

Balatonfűzfőn akkor 154 centiméteres, Keszthelyen pedig 73 centiméteres volt a vízállás, vagyis a tó víztükrének ritka, kelet-nyugat irányú megbillenése miatt 81 centiméteres volt az eltérés a keleti és az észak-nyugati vízszint között – részletezik. De korábban arról is beszámoltunk, hogy úgy tűnik, nem nagyon akar apadni a magyar tenger.

Február 3-án, szombaton 126 centiméter volt a Balaton átlagos vízállása, ami már jócskán meghaladja a 110 centis téli üzemi vízszintmaximumot. Végül az a döntés született, hogy vízeresztést hajtanak végre a Sió-zsilipen keresztül, ami december vége óta tart, korábban pedig némileg növelték a vízeresztés mértékét.

Emellett néhány napja azt is megírtuk, hogy jelentősen megemelkedett a Velencei-tó vízszintje: a 2022-es kora őszi rekordalacsony vízálláshoz képest február 7-én, szerdán 75 centivel magasabb volt a vízszint. Míg 2 éve, augusztusban olyan kevés volt a víz a Velencei-tóban, hogy sétálni lehetett a mederben.

Ceglédi Zoltán keményen nekiment Magyar Péternek a közösségi médiában

A politikai elemző szerint ő még akkor is „itt lesz”, amikor a jogászt „ejti” majd az ellenzéki nyilvánosság. Ezzel arra reagált, hogy Magyar – feltehetően – új ellenzéki párt megalapításába kezd.