Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
362,56 Ft
Euró
392,17 Ft
Font
457,93 Ft
Bitcoin
61,155 $

Jelentősen megemelkedett a Velencei-tó vízszintje

A 2022-es kora őszi rekordalacsony vízálláshoz képest most több mint 75 centivel magasabb a vízszint.

Fotó: Unsplash / Illusztráció
Belföld

Koós Alexandra

Szerkesztő

2022 augusztusában olyan kevés volt a víz a Velencei-tóban, hogy sétálni lehetett a mederben, majd ugyanebben az évben, szeptember 23-án 53 centiméteres vízállást mért Agárdnál az Országos Vízjelző Szolgálat, ami rekordalacsony értéknek számított – emlékeztet az Időkép, hozzátéve:

2022 őszén csapadékosabb periódus vette kezdetét, amelynek köszönhetően újra emelkedni kezdett a tó vízszintje. Tavaly nyáron aztán a szárazabbá váló időben újra sok víz elpárolgott a tóból, de közel sem volt olyan súlyos a helyzet, mint az azt megelőző évben. Majd októbertől ismét csapadékosabbra fordult az időjárás. Soron kívül MWC 2024: a Pixel 8 letaszította a trónról az iPhone-t

Ezáltal mostanra összességében több mint 75 centiméterrel emelkedett a Velencei-tó vízszintje az 53 centiméteres rekordalacsony értékhez képest. Ma reggel Agárdnál 129 centiméteren állt a vízmérce – teszik hozzá. Ha pedig a későbbiekben is folytatódik ez a tendencia, és a vízszint újra eléri a 140-150 centiméter körüli értéket, az lesz az optimális.

Néhány napja arról is beszámoltunk, hogy hetek óta nem változott a Balaton átlagos vízállása, ami múlt szombaton 126 centiméter volt. Ez pedig már jócskán meghaladja a 110 centis téli üzemi vízszintmaximumot, így végül az a döntés született, hogy vízeresztést hajtanak végre a Sió-zsilipen keresztül, ami december vége óta tart.

Később némileg növelték a vízeresztés mértékét, ám ennek ellenére sem változott a tó vízszintje, ami kissé furcsának tűnhet. De arra is fény derült, hogy a kiöntéseknek leginkább kitett Balatonmáriafürdőn, ahol egy-egy erősebb januári széllökésben 138 centiméterre is felment a vízállás, a tartósan magas téli vízszint eddig nem okozott gondot.