Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
371,38 Ft
Euró
397,59 Ft
Font
471,06 Ft
Bitcoin
65,922 $

Igazán kelendőek a balatoni ingatlanok a külföldi vásárlók körében

A tavalyi utolsó negyedévben minden ötödik lakásvásárló külföldi volt Zalában és Somogyban.

...svg content...Fotó: Unsplash
Belföld

Koós Alexandra

Szerkesztő

Március végén arról írtunk, hogy úgy tűnik, sok magyar szabadulna a balatoni nyaralójától, amely által adódott a kérdés, vajon mi áll a háttérben? Erre a válasz az, hogy a Covid idején sokan vásároltak hitelre házat a tó körül, de már nem tudják fizetni a részleteket, ám a nagyobb kínálat ellenére sem csökkentek az árak.

A Pénzcentrum a jegybank lakáspiaci jelentésére hivatkozva most arról ír, hogy minden ötödik lakásvásárló külföldi volt Zala és Somogy vármegyében a tavalyi utolsó negyedévben, amely egyfelől a Balatonnak tudható be, emellett Zalában közrejátszhatott Ausztria közelsége is. A részletek kapcsán kifejtik: Soron kívül Hivatalos: Ukrajnának vissza kell adni a kárpátaljai magyaroktól elvett jogokat

Zalában ebben az időszakban az ingatlanvásárlók 21,4 százaléka volt külföldi, ez a legmagasabb érték a 2016 óta vezetett adatsor szerint. Somogyban ugyanekkor 19,4 százalék volt a nem magyar lakásvásárló, ez itt nem a legmagasabb érték, 2023 harmadik negyedévében 20 százalék felett is volt az érték. Viszonyítási alapként pedig hozzáteszik azt is:

A tavalyi év utolsó három hónapjában összességében országosan 5,9 százaléknyi volt a külföldiek aránya, de még Budapesten is csak 7,6 százalékos. Egyes szakértők korábban arról nyilatkoztak a lapnak, hogy stagnálás, míg mások szerint csökkenés figyelhető meg az ingatlanárakban a magyar tengernél.

Az Otthon Centrumnál a 2024 első negyedévében mért adataik alapján úgy látják, a Balaton déli partján magasabbak az árak, bár az elmúlt évhez képest 10 százalékkal csökkentek mindkét oldalon. De az ingatlanközvetítők arra számítanak, hogy az év második felében, Budapesthez hasonlóan, itt is megindul az árak emelkedése – derül ki a cikkből.

Kiütéssel nyert Németország Skócia ellen az Eb első meccsén

Németország a legkisebb esélyt sem adta meg arra Skóciának az Európa-bajnokság első mérkőzésén, hogy meglepetést okozzon.