Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
369,32 Ft
Euró
393,00 Ft
Font
459,69 Ft
Bitcoin
67,275 $

Sok magyar szabadulna a balatoni nyaralójától, ez áll a háttérben

A Covid idején sokan vásároltak hitelre házat a tó körül, de már nem tudják fizetni a részleteket. Ám a nagyobb kínálat ellenére sem csökkentek az árak.

Fotó: Unsplash
Belföld

Koós Alexandra

Szerkesztő

A szakértők szerint a nagy értékű ingatlanokra még van kereslet, de akik akár hitelt is felvettek egy kisebb nyaraló megvásárlására, most szeretnének tőle megszabadulni. Mint kiderült, leginkább az elavult, szocreál stílusú házakat árulják, mert jelenlegi tulajdonosaik nem tudják őket fenntartani. Ennek kapcsán Bári Péter, az Inmove Ingatlaniroda szakértője azt mondta:

Még a járvány előtt vásárolták ezeket az ingatlanokat, ám az emberek most nem tudják fizetni a részleteket, mivel az élelmiszer- és egyéb áremelkedések sokak pénzét elvitték. Ezáltal pedig arra kényszerülnek, hogy olyasmiről mondjanak le, ami nem tartozik a mindennapi szükségleteikhez. Hozzátette, hiába nő a kínálat, senki sem keresi ezeket a házakat.

„Pont ezekre nincs kereslet. Az elején is mondtam, hogy a nagyobb értékű ingatlanokra talán van kereslet azoknak, akiknek sok pénzük van, de pont ez a réteg, akik ezeket tudták megvásárolni, ezeknek nincs most pénzük, hogy vásároljanak balatoni ingatlant” – magyarázta az ingatlanszakértő. Az atv.hu szerint egy keszthelyi ügyvéd is megerősítette mindezt.

Elmondása szerint a nyugati medence környékén szintén nehéz eladni a nyaralókat, lakásokat. Szabó Gyula úgy nyilatkozott, a bankok olyan törlesztőrészleteket kalkulálnak, ami nem teszi hitelképessé az esetleges érdeklődőket. Megjegyezte, a helyiek sem tudnak a gyerekeiknek a környéken lakást vásárolni, mert nem tudják őket megfizetni, a túlkínálat sem csökkenti az árakat.

Korábban is írtunk már arról, hogy jelentősen bővült az eladó ingatlanok kínálata a Balatonnál: mind az északi, mind pedig a déli parton 10-20%-kal több a hirdetés most, mint egy éve ilyenkor. Egy gazdasági szakértő akkor elmondta, a fordulat jelei már 2022 nyarán láthatók voltak, a tendencia azóta egyre erősebb.