Dollár
392,41 Ft
Euró
411,02 Ft
Font
476,45 Ft
Bitcoin
17,061 $

Bajban vannak a Brexit miatt a skót farmerek

Debrecen, 2012. augusztus 17. Érdeklõdõk nézik a traktorokat Debrecenben, a XXI. Farmer Expón 2012. augusztus 17-én. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Külföld
not image

Kornis Vivien

Szerkesztő

Bajba kerültek a Brexit miatt a skót farmerek és élelmiszer-vállalkozók, hatalmas károkat okoznak a késések az EU-val kötött kereskedelmi megállapodások miatt.

A Farmers Weekly tudósításából kiderült, Michael Russell, a Brexitért felelős kabinettitkár szerint körülbelül 11 millió fontos veszteséget jelent a skót burgonyatermesztőknek az uniós exportlehetőségek megszűnése.

Soron kívül Rendkívüli Kormányinfó: megszűnik a benzinárstop

Január elsején léptek életben az Egyesült Királyság és az Európai Unió között kötött együttműködési és kereskedelmi megállapodások, melyek alig egy hónap alatt hatalmas károkat okoztak a skót vállalkozásoknak.

Parlamenti nyilatkozatában azt is hozzátette, a skót kormány továbbra is mindent megtesz majd a Brexit hatásainak késleltetése érdekében és többek között 6 hónapos türelmi időt biztosítanak az élelmiszer ipari vállalkozások számára, hogy eredményesebben tudjanak felkészülni a változásokra.

„Vitathatatlan tény, hogy négy héttel az új kereskedelmi megállapodások érvénybe lépése után a vállalkozások problémái nem csak nem csökkentek, de megsokszorozódtak és a gazdaság további szektorai felé terjeszkednek”

nyilatkozta Russell.

A skót Nemzeti Mezőgazdasági Szakszervezet szerint az Egyesült Királyság törekvései ellenére az élőállatok, az állati eredetű termékek és a növények kereskedelme a széles körű határellenőrzések és a megnövekedett mennyiségű papírmunka konfliktusokat, extra költségeket és késéseket okoz.

Az Egyesült Királyság kormányának legpesszimistább becslései szerint akár 142.000 tonna romlandó áru veszhet kárba a következő 6 hónap során a Brexit miatt, beleértve ebbe étel- és italtermékeket és takarmányt is.