Ismét bajba került a Hubble űrteleszkóp

Unsplash
not image

Kulcsár Péter

2021.június.19 - 18:14

Szerencsére nem kell túlságosan nagy űrkatasztrófától tartani a Hubble űrtávcső esetében, ugyanis a fedélzeti komputeren található szoftver mondta fel csupán ideiglenesen a szolgálatot.

A NASA mérnökei az űrügynökség hivatalos blogbejegyzésében megerősítették, hogy galibát okozott az operációs rendszer meghibásodása a Hubble űrteleszkópon, ugyanis kiderült, hogy véletlenül, egy szoftveres bug miatt biztonsági üzemmódba került a szerkezet.

Hiába próbálták meg többször is újraindítani a fedélzeti számítógépet, nem jártak sikerrel, ezért legalább 24 óráig szünetelni fog a Hubble, ami azért is lehet érvágás a tudósoknak és csillagászoknak, mert rengeteg fontos projektet kell félbehagyniuk.

A Hubble űrtávcsőt 1990. április 25-én szállították fel a Discovery űrhajóval Föld körüli pályájára, azóta pedig többször is újítottak rajta, a frissítések révén például sikerült feljavítaniuk a részletgazdagságát és a kamerák felbontását is.

Üzembe helyezése óta rengeteg csillagászati projekt alapvető elemeként hozták fel és alkalmazták tanulmányaikban a Hubble-t a tudósok, és még olyan objektumokat is képesek voltak vele megfigyelni, amelyek 13,4 milliárd fényévre találhatóak bolygónktól.

A NASA Standard Spacecraft Computer 1 névre keresztelt számítógépet még az 1980-as években készítették, azóta pedig jelentősen elavult a technológia, ezért nem meglepő, hogy némi idő kell a mérnököknek ahhoz, hogy ismét életet leheljenek a hardverbe.

Ha minden jól alakul, akkor már a hét vége felé ismét küldheti a jeleket a Hubble a Föld felé, és mivel a jelenlegi glitchnél komolyabb hibát nem detektáltak, ezért még utódjának, a James Webb űrtávcsőnek az univerzumba való bocsátásáig kibírhatja a szerkezet, és folytatódhatnak a kutatások.