Dollár
392,41 Ft
Euró
411,02 Ft
Font
476,45 Ft
Bitcoin
17,061 $

Bajba kerülhetnek a mezőgazdasági munkások a Brexit miatt

Fotó: Tim Mossholder/Unsplash
Külföld
not image

Kornis Vivien

Szerkesztő

Attól tartanak a vállalkozások, hogy a Brexit után bevezetett bevándorlási törvények miatt kevesebb lesz az idénymunkás az Egyesült Királyságban, ami a dolgozók további kizsákmányolását eredményezketi.

A leicesteri De Montfort Egyetem kutatócsoportjai a mezőgazdasági és élelmiszeripari cégek vezetőitől megtudta, hogy attól tartanak, számos gyümölcs és zöldségfarm bajba kerülhet a munkaerőhiány miatt, hiszen a Brexit után bevezetett bevándorlásra vonatkozó szabályok miatt kisebb lehet az idénymunkások száma.

Soron kívül Rendkívüli Kormányinfó: megszűnik a benzinárstop

Elmondták, hogy a szabályok megakadályozhatják a kevésbé képzett és tapasztalt bevándorlók Egyesült Királyságban való munkavállalását, ami azt jelentheti, hogy nem lesz, aki betakarítsa a termést és a gyümölcsöket.

A kormány idénymunkásokra vonatkozó kísérleti programjában 30 ezer vízumot tettek elérhetővé azok számára, akik az ország mezőgazdasági és élelmiszeripari cégeinél vállalnának munkát, illetve abban bíznak, sikerül bevonni a brit munkanélkülieket és a diákokat, ezzel megelőzve a problémát.

Az idénymunka rövidtávú jellege miatt eddig nem igazán tudtak megfelelő mennyiségű munkavállalót az Egyesült Királyságból az agráriparba csábítani, így az elmúlt 20 évben többnyire az Európai Unió tagországaiból érkező bevándorló munkavállalókra támaszkodott a szektor – írja a Farmers Weekly.

A modernkori rabszolgaság szakértői felhívták a figyelmet arra, hogy munkaerőhiány miatt könnyen válhatnak a munkaszervezők áldozataivá a dolgozók, akik a korábbiaknál is nagyobb mértékben kerülhetnek kizsákmányolásra.

A kutatók szerint szintén bajba kerülhetnek a kisebb vállalkozások, akik nem rendelkeznek megfelelő pénzügyi forrásokkal ahhoz, hogy az olcsó, képzetlen munkaerőt a kormány által javasolt robotokra és széleskörű automatiázcióra. 

Több vállalkozás vezetője, és Dave Walsh, a kutatást végző egyetem professzora elmondta, hogy a növénytermesztők, illetve a zöldség- és gyümölcsfarmok azzal a nehéz döntéssel találhatják magukat szembe, hogy vagy hagyják leszedetlenül, betekaraítatlanul tönkremenni a terményt, vagy feketén fogják dolgoztatni a munkavállalóikat. 

A kutatócsoport projektje egészen júniusig tarthat, ezután összeállítják a jelentést, amely tartalmazni fogja a döntéshozóknak szóló javaslataikat is a kizsákmányolás megakadályozására.