Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
359,27 Ft
Euró
389,31 Ft
Font
455,22 Ft
Bitcoin
51,352 $

B-21 Raider: megkezdődött a világ legmodernebb nehézbombázójának sorozatgyártása

A világ legkorszerűbb harci repülőgépéből hamarosan több is elkészül.

Fotó: Wikimedia Commons/U.S. Air Force
Észak-Amerika

Borbély Fanni

Szerkesztő

Ahogy arról korábban több alkalommal is beszámoltunk, az Egyesült Államok légiereje mintegy 12 évnyi titkos fejlesztés után tavaly novemberben megkezdte a B-21 Raider tesztelését. A War Zone értesülései szerint pedig a korábbi prototípusok sikeres tesztelése nyomán szerzett tapasztalatok alapján megkezdődött a harci repülőgép sorozatgyártása is.

Noha ez hatalmas előrelépés, még mindig nagy titokban tartják a Northrop Grumman által fejlesztett nehézbombázó paramétereit, így egyelőre csak a futurisztikus kialakításról készült felvételekkel kell beérnünk. Annyit azonban már elárult a légierő, hogy hasonlóan különleges kialakítású elődjéhez képest kisebb lesz, ám a B-2 Spiritnél nagyobb lesz a hatótávolsága. Soron kívül Fontos változás a nyugdíjaknál – egy új lehetőség is megnyílt

A harci repülő hajtóműve nagyon hasonlít az F-35-ös vadászbombázó Pratt & Whitney F135 erőforrásához, noha mivel a B-21-et nem hangsebességgel történő repülésre tervezték, az F135 gázturbina utánégető nélküli változatát alkalmazhatják. Futurisztikus formája pedig egyszerű célt szolgál, mégpedig azt, hogy nehezebben lehessen észlelni.

Noha további specifikációk nem ismertek, azt tudni lehet, hogy a B-21 elnevezésében a 21 a XXI. századra utal, míg a Raider elnevezést a második világháborúban Tokiót először támadó amerikai bombázók tiszteletére adták neki. Érdekesség, hogy a B-21 Raider valószínűleg nem csupán hagyományos és nukleáris bombázásra, de felderítésre, harcvezetésre és hírszerzésre is alkalmas lesz.

Sok más információ mellett egyelőre azt is homály fedi, hogy az amerikai légierő pontosan hány példányt rendelt a futurisztikus bombázóból, csak annyi biztos, hogy mintegy 100 példány fog repülni, de nem egyszerre, hanem egy lassabb ütemben, pár darabos szériákban.