Clouds
21 Budapest
Dollár
355,74 Ft
Euró
387,18 Ft
Font
437,27 Ft
Bitcoin
27,390 $

Új fotókat tett közzé az amerikai légierő a futurisztikus B-21 Raiderről

Fotó: Wikimedia Commons/Tech. Sgt. William OBrien, 94th Airlift Wing photographer
Észak-Amerika
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

A különleges kialakítású vadonatúj nehézbombázó első prototípusát tavaly december elején mutatták be a nagyközönségnek, most pedig végre új fotókat tettek közzé a B-21 Raiderről.

Amikor tavaly december 2-án bemutatták a nagyközönségnek az amerikai légierő legújabb nehézbombázóját, a B-21 Raidert, gondosan ügyeltek arra, hogy úgy világítsák meg a gépet, hogy szinte semmit ne lássunk belőle:

Soron kívül A benzin beszerzési ára nem változik, a gázolajé viszont csökken péntektől

Ez persze érthető, hiszen a program szigorúan titkos, ám most a légierő új fotókat tett közzé a B-21 Raiderről, egészen pontosan kettőt. A felvételeket a 2023-as Légi és Űrerők Hadviselési Szimpóziumán mutatták be kedden, a Colorado állambeli Aurorában.

Fotó: Wikimedia Commons/Tech. Sgt. William OBrien, 94th Airlift Wing photographer

Thomas A. Bussier tábornok, a Légierő Globális Csapásmérő Parancsnokságának parancsnoka is felszólalt a szimpóziumon, s megosztotta, mire van szükség ahhoz, hogy megbirkózzanak az Egyesült Államokra leselkedő fenyegetésekkel: az egyik legfontosabb elem egy, a B-21 Raidert is a soraiban tudó bombázóflotta, melyet úgy írt le, mint a jövőbeli fenyegetésekhez alkalmazkodó, nukleáris és hagyományos képességekkel egyaránt rendelkező bombázó.

Fotó: Wikimedia Coomons/Staff Sgt. Jeremy Mosier, United States Air Force

Bussier a “bombázóflotta jövőbeli gerincének” nevezte a B-21 Raidert, hozzátéve, hogy a haderőnemben legkevesebb 100 Raider lesz szolgálatban. A hosszabb távú tervekre kitérve a parancsnok megosztotta, a légierő 220, vagy akár ennél több bombázó beszerzését tervezi.

A program titkos mivoltára való tekintettel a szimpóziumon sem tudhattunk meg sokkal többet a nehézbombázó specifikációról, ám annyit elárultak, hogy a B-21 Raider tervezésénél több szempontot is figyelembe vettek, köztük a támogathatóságot, a karbantartást, valamint a fenntarthatóságot.