Dollár
426,80 Ft
Euró
421,99 Ft
Font
481,42 Ft
Bitcoin
20,132 $

Azeri-örmény konfliktus: 49 örmény katona vesztette életét az azerbajdzsáni erők támadása során

Az örmény kormány sajtószolgálata által közreadott képen Nikol Pasinján örmény miniszterelnök felszólal a jereváni parlamentben 2022. szeptember 13-án. Az éjszaka folyamán harcok törtek ki az örmény-azeri határon, Hegyi-Karabah térségében. Pasinján felkérte a Kremlt, segítsen szavatolni Örményország biztonságát a Moszkva és Jereván között 1997-ben életbe lépett, katonai ügyekre is kiterjedõ kölcsönös segítségnyújtási megállapodás keretében. A kormányfõ szerint az összecsapásban eddig legkevesebb 49 örmény katona vesztette életét. MTI/EPA/Örmény kormány sajtószolgálata
not image

Borbély Fanni

2022. szeptember 13. - 17:16

Az azerbajdzsáni erők nagyszabású támadást indítottak Örményország ellen, az összecsapás során pedig 49 katona vesztette életét.

Úgy tűnik, újabb komoly konfliktus van kialakulóban, ugyanis az azeri erők kedden nagyszabású támadást indítottak Örményország ellen, az összecsapás során pedig 49 örmény katona vesztette életét, mely komoly aggodalmat keltett az országban, a lakosság ugyanis attól tart, hogy a konfliktus egyre szélesebb körűvé válik.

Azerbajdzsán és Örményország több évtizede harcol egymással a Hegyi-Karabah miatt, mely bár területileg Azerbajdzsán része, az 1994-ben véget ért szeparatista háború óta az örmény erők ellenőrzése alatt áll. Azerbajdzsán azonban 2020-ban egy hathetes háborúban visszafoglalta a Hegyi-Karabah nagy részét, a konfliktus azonban több mint 6600 ember életét követelte, s egy Oroszország közreműködésével kötött békeszerződéssel ért véget.

Mivel Oroszország közreműködött a békeszerződés tető alá hozásában, a megállapodásban kikötötték, hogy Moszkva 2000 katonát vezényel a területre, békefenntartóként, s bár kedd reggel gyorsan reagáltak a tűzszünet elérése érdekében, egyelőre nem tudni, hogy sikerül-e diplomáciai úton megoldást találni – számolt be az Independent.

A konfliktus pár perccel éjfél után robbant ki, az örmény védelmi minisztérium közlése szerint az azeri erők tüzérségi sortüzet és dróntámadásokat is intéztek Örményország területén. Azerbajdzsán közlése szerint az örmény hadsereg “nagyszabású provokációjára válaszul” viszonozták a tüzet, azt állítva, hogy az örmény erők aláaknázták a területet, és több alkalommal is tüzet nyitottak az azeri katonai állásokra.

Azerbajdzsán szövetségese, Törökország is reagált a konfliktus kiújulására, és szintén Örményországra hárította a felelősséget az incidens miatt: Mevlut Cavusoglu török külügyminiszter felszólította Jerevánt, hogy hagyjon fel a “provokációkkal”, míg Hulusi Akar védelmi miniszter nyilvánosan elítélte “Örményország agresszív hozzáállását”, valamint “provokatív cselekedeteit”.

Nikol Pashinyan örmény miniszterelnök kedden kora reggel parlamenti felszólalásában megosztotta, az azeri támadás következtében 49 örmény katona vesztette életét, hozzátéve, hogy az azeri akció mondhatni várható volt, miután az EU közvetítésével Brüsszelben folyt tárgyalások során az azeri elnök egyértelműsítette, hogy nem kíván megállapodásra jutni az ügyben.

Pashinyan éjszaka felhívta Vlagyimir Putyin orosz elnököt, Emmanuel Macron francia elnököt, Charles Michel ET-elnököt, Ebrahim Raisi iráni elnököt, és Anthony Blinken amerikai külügyminisztert is, hogy megvitassák, mi a következő lépés az ellenségeskedések kiújulásának fényében.

Az örmény kormány pedig azóta már bejelentette, hogy a jelenleg is fennálló, Oroszországgal kötött megállapodás nyomán az ország hivatalosan is segítséget fog kérni Oroszországtól, valamint az ENSZ-től. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője nem kívánta kommentálni az eseményeket, csupán annyit közölt, hogy Putyin “mindent megtesz a feszültség enyhítésének érdekében”.