Dollár
397,04 Ft
Euró
418,84 Ft
Font
487,47 Ft
Bitcoin
17,155 $

Örményország és Azerbajdzsán megállapodott a karabahi béketárgyalásokról

Azerbajdzsáni katonák nemzeti zászlót visznek az azeri fõvárosban, Bakuban a hegyi-karabahi háborúban Örményország fölött aratott azerbajdzsáni gyõzelem elsõ évfordulójának alkalmából 2021. november 8-án. MTI/EPA/Roman Ismayilov
Európa
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

A két ország végre sikeresen megállapodott a karabahi béketárgyalásokról, melynek legfőbb témája a két ország között húzódó Hegyi-Karabah vitatott státusza.

Nikol Pashinyan örmény miniszterelnök hivatala bejelentette, a két ország sikeresen megállapodott a karabahi béketárgyalásokról, hogy lezárják a régóta húzódó vitát Hegyi-Karabah státuszáról. A két ország közötti találkozó házigazdája az Európai Unió volt, mely reményét fejezte kis arra vonatkozóan, hogy e megbeszélések végre tartós békéhez vezetnek majd.

Soron kívül Sajtóértesülések szerint húsvétig maradhat az árstop

Fél éven belül ez már a harmadik találkozó volt az örmény és az azeri elnök között a 2020-as heves konfliktus után, melyben Azerbajdzsán visszafoglalta az örmények által évtizedeken át birtokolt területeket. Pashinyan hivatala bejelentette, megegyeztek abban, hogy még április végéig felállítanak egy olyan kétoldalú bizottságot, mely előremozdíthatja a béketárgyalásokat.

A külügyminiszterek feladata lesz, hogy előkészítsék a béketárgyalásokat, ennek kapcsán pedig Charles Michel, az Európai Tanács elnöke is megszólalt, s reményét fejezte ki arra vonatkozóan, hogy e megbeszélések elősegítik a két fél közötti béke elérését. Ő maga is segédkezett a találkozó megszervezésében, s úgy véli, ez egy fontos lépés a felek számára, ám nem gondolja, hogy egy csapásra minden ellentét fel lesz oldva.

Márciusban még nem volt ilyen együttműködés a két fél között: Örményország azzal vádolta meg az azeri erőket, hogy Hegyi-Karabahon keresztül szándékosan tüzet nyitottak civilekre, akik közül 3 ember életét vesztette. Azerbajdzsán eközben azzal magyarázta a támadást, hogy az általa illegálisnak bélyegzett fegyveres csoportok fellépésére reagáltak az azeri erők.

(Reuters)