Kutatók szerint az évszázad végére kipusztulhatnak a jegesmedvék

not image

Kulcsár Péter

2020.július.21 - 10:59

Ha a Jeges-tenger olvadása és a globális felmelegedés az eddig megszokott intenzitással folytatódik, akkor hamarosan eltűnhetnek a Föld felszínéről a fehér bundájú emlősök.

Ha a Jeges-tenger olvadása és a globális felmelegedés az eddig megszokott intenzitással folytatódik, akkor hamarosan eltűnhetnek a Föld felszínéről a fehér bundájú emlősök.

Az Alaszkához közeli Beaufort-tengertől egészen a szibériai jeges-tengeri régióig 19 jegesmedve-szubpopuláció tagjai nézhetnek szembe szomorú sorsukkal, mivel a jégréteg vékonyodása miatt több időt tölthetnek el a szárazföldön, ezáltal hosszabb távon el lesznek zárva a nélkülözhetetlen táplálékforrásaiktól.

A tovább tartó élelem nélküli időszak, ezáltal a medvebocsokról való gondoskodás időtartamának megrövidülése a túlélést és a szaporodási rátát drasztikusan csökkentheti.

https://liner.hu/mar-1000-km-t-utazott-az-antarktiszon-levalt-jegtabla/

“Nagyon kicsi az esély arra, hogy a jegesmedvék a világ más táján is fenn tudják tartani a populációjukat a Jeges-tenger környéki területeken kívül. Ha az üvegházhatást előidéző gázok emissziója marad a jelenlegi szinteken, ezen állatoknak sajnos befellegzett.”

mondta Peter K. Molnar, a Torontói Scarborough Egyetem kutatója.

A szakember hozzátette, még ha sikerülne is enyhíteni a kibocsátáson, a jégből így is rengeteget veszthet az északi sarkkörön túli régió. A jegesmedvék sorsa évek óta a klímakatasztrófa tökéletes bizonyítékaként szolgál mind a teóriát támogatók, mind az ellenzők esetében.

Hozzávetőlegesen 25 ezer jegesmedve él jelenleg az északi sarkkörön túl. Fő vadászterületeik a befagyott jégmezők, ahol a vízből felbukkanó fókák számítanak az elsődleges zsákmányuknak. Egyes helyeken egész évben a jégen maradnak, viszont általánosságban az jellemző, hogy a melegebb tavaszi és nyári időjárási viszonyok következtében a közeli partokra vándorolnak.

A jegesmedvék akár hónapokig képesek böjtölni, ugyanis nagy mennyiségű zsírréteget építenek magukra a fókák elfogyasztásával – sokszor azonban már ez sem elég.

1981 és 2010 között átlagosan 13%-kal csökkent a régió jégrétege, ami óriási visszaesésnek vehető. A Jeges-tenger nagy részén rendkívül súlyos a helyzet – az egykor nyáron még jégmezőkben dúskáló területek mára teljesen elolvadtak.

https://liner.hu/fontos-klimavaltozassal-kapcsolatos-adatok-derultek-ki-az-antarktiszi-jegrol/