Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
366,12 Ft
Euró
395,04 Ft
Font
461,90 Ft
Bitcoin
70,802 $

Kutatók szerint az évszázad végére kipusztulhatnak a jegesmedvék

Ha a Jeges-tenger olvadása és a globális felmelegedés az eddig megszokott intenzitással folytatódik, akkor hamarosan eltűnhetnek a Föld felszínéről a fehér bundájú emlősök.

Greenbox

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Ha a Jeges-tenger olvadása és a globális felmelegedés az eddig megszokott intenzitással folytatódik, akkor hamarosan eltűnhetnek a Föld felszínéről a fehér bundájú emlősök.

Az Alaszkához közeli Beaufort-tengertől egészen a szibériai jeges-tengeri régióig 19 jegesmedve-szubpopuláció tagjai nézhetnek szembe szomorú sorsukkal, mivel a jégréteg vékonyodása miatt több időt tölthetnek el a szárazföldön, ezáltal hosszabb távon el lesznek zárva a nélkülözhetetlen táplálékforrásaiktól. Soron kívül Hajdú Péter: sajnálom, hogy Varga Judit magánéletéből szappanopera lett

A tovább tartó élelem nélküli időszak, ezáltal a medvebocsokról való gondoskodás időtartamának megrövidülése a túlélést és a szaporodási rátát drasztikusan csökkentheti.

https://liner.hu/mar-1000-km-t-utazott-az-antarktiszon-levalt-jegtabla/

„Nagyon kicsi az esély arra, hogy a jegesmedvék a világ más táján is fenn tudják tartani a populációjukat a Jeges-tenger környéki területeken kívül. Ha az üvegházhatást előidéző gázok emissziója marad a jelenlegi szinteken, ezen állatoknak sajnos befellegzett.”

mondta Peter K. Molnar, a Torontói Scarborough Egyetem kutatója.

A szakember hozzátette, még ha sikerülne is enyhíteni a kibocsátáson, a jégből így is rengeteget veszthet az északi sarkkörön túli régió. A jegesmedvék sorsa évek óta a klímakatasztrófa tökéletes bizonyítékaként szolgál mind a teóriát támogatók, mind az ellenzők esetében.

Hozzávetőlegesen 25 ezer jegesmedve él jelenleg az északi sarkkörön túl. Fő vadászterületeik a befagyott jégmezők, ahol a vízből felbukkanó fókák számítanak az elsődleges zsákmányuknak. Egyes helyeken egész évben a jégen maradnak, viszont általánosságban az jellemző, hogy a melegebb tavaszi és nyári időjárási viszonyok következtében a közeli partokra vándorolnak.

A jegesmedvék akár hónapokig képesek böjtölni, ugyanis nagy mennyiségű zsírréteget építenek magukra a fókák elfogyasztásával – sokszor azonban már ez sem elég.

1981 és 2010 között átlagosan 13%-kal csökkent a régió jégrétege, ami óriási visszaesésnek vehető. A Jeges-tenger nagy részén rendkívül súlyos a helyzet – az egykor nyáron még jégmezőkben dúskáló területek mára teljesen elolvadtak.

https://liner.hu/fontos-klimavaltozassal-kapcsolatos-adatok-derultek-ki-az-antarktiszi-jegrol/

Völner-Schadl-ügy: tanúként hallgatták ki Varga Juditot

Tájékoztatás az úgynevezett Völner–Schadl-ügy nyomozásáról – ezzel a címmel hirdetett sajtótájékoztatót csütörtök délelőttre a Központi Nyomozó Főügyészség.