Dollár
392,68 Ft
Euró
411,01 Ft
Font
476,63 Ft
Bitcoin
17,077 $

Az EU csak olyan vakcinagyártókkal szerződik, akik a vállalt időben teljesítik a megrendeléseket

Illusztráció / MTI/Vasvári Tamás
Külföld
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Thierry Breton belső piacért felelős uniós biztos jelezte vasárnap, hogy az Európai Unió kizárólag olyan vakcinagyártókkal szerződik, akik képesek a vállalt időben teljesíteni a megrendeléseket.

Breton kijelentette, az Európai Bizottság nem fogja megújítani az AstraZenecával kötött szerződést, ugyanis nem tudták tartani a korábbi megállapodásban szereplő szállítás ütemezését.

Soron kívül Rendkívüli Kormányinfó: megszűnik a benzinárstop

“120 millió dózist rendeltünk az első negyedévre, és 180 milliót a másodikra. De az első félévben csak 30 milliót szállítottak le, ami a mindenki által látható problémákhoz vezetett” – osztotta meg Thierry Breton.

Az uniós biztos azt is elmondta, hogy az AstraZeneca a második negyedévben várhatóan 70 millió adag oltóanyagot szállít le az EU-nak, mely remélhetőleg tényleg megvalósul, ám addig is folytatódnak a tárgyalások az ügyben.

Breton úgy fogalmazott, az oltások azért is rendkívül fontosak a koronavírus-járvány idején, mert lassan közeledik a nyár, és mindenki szeretne elmenni nyaralni, a biztonságos utazás azonban csak az oltással biztosítható.

Az AstraZeneca által kifejlesztett koronavírus elleni oltóanyag használatát övező egyre növekvő bizalmatlanság, és a megszaporodott vérrögképződéses esetek száma miatt Dánia teljesen leállította a vakcina alkalmazását, ezek után pedig várható volt, hogy az EU is megfontolja a további együttműködést a vállalattal.

A vérrögképződéses esetek nem csak egy országban jelentek meg, ennek ellenére az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) még mindig ragaszkodik álláspontjához, miszerint az AstraZeneca oltóanyagának előnyei még mindig messze felülmúlják az esetleges mellékhatások kockázatát – írja az ATV.