Az állami biztosítás ellenére is súlyos pénzeket fizethet, aki elkapja a koronavírust az USA-ban

not image

Nagy Noel

2020. október 2. - 20:53

Habár az Egyesült Államokban a magánbiztosítói rendszer domináns az egészségügyben, Medicare néven fut egy állami biztosítói program is azok számára, akik nem tudják megengedni maguknak, hogy a magánpiachoz forduljanak.

Habár az Egyesült Államokban a magánbiztosítói rendszer domináns az egészségügyben, Medicare néven fut egy állami biztosítói program is azok számára, akik nem tudják megengedni maguknak, hogy a magánpiachoz forduljanak.

A Medicare biztosítói rendszerében mintegy 62.7 millió amerikai van benne, nagyrészük pedig 65 év feletti, akikre nézve alapvetően a legmagasabb a koronavírus-fertőzés kockázata. Hiába az állami biztosítási rendszer, ami papíron kedvezőbb az érintettek számára, mint a magán út, így is hatalmas költsége lehet annak, ha valaki fertőzötté válik.

Az egészségügyi hatóságok szerint az eddigi 7.28 millió amerikai fertőzött közül legalább egymillió került ki a Medicare kedvezményezettjei közül. Közülük 284 ezren kerültek kórházba, akiknek 49 százaléka legfeljebb egy hétig tartózkodott benne, míg 5 százalékuk több, mint harminc napig.

Van néhány Medicare kedvezményezett, akiknek ezen felül van némi biztosításuk, amelyek lefedik a többletköltségeket, viszont van aki nem ilyen szerencsés, és többet kell fizetnie egy kórházi kezelésért. A legtöbben ugyan felépülnek a koronavírusból úgy, hogy nem szükséges nekik különösebb ellátás, viszont ennek is megvan az ára.

A CNBC beszámolója szerint amennyiben csak az alapvető Medicare biztosítási tervben van valaki – ami 6.1 millió amerikaira vonatkozik – akkor 1408 dollárnyi (436 ezer forintnyi) önrészt kell fizetni arra az esetre, ha koronavírus-fertőzés következtében kórházba kerül. Ez az ár az első hatvan napnyi ellátásra vonatkozik, amennyiben szükséges az ilyen hosszú ápolás.

Abban az esetben, ha a betegeket egy nagyon felszerelt kezelőközpontba viszik, akkor az első 20 napban nem kell többletköltséget fizetni, viszont ezt követően napi 176 dollárba (54 ezer forintba) kerül a további ellátás. Amennyiben valaki utókezelésre szorult, például gyakori orvosi vizitre, akkor 198 dollárt (62 ezer forintot) kell az asztalra letenni.

Vannak olyan biztosítási tervek, melyekkel ezen költségek is lefedhetők, ám a többletkritériumok miatt ehhez csak nagyon kevés ember fér hozzá. A hagyományos tervekbe tartozók körében még súlyos költségként merülhet fel a recept alapján kapott gyógyszer is, melynek esetében szintén nincs limitálva, mennyi lehet többletköltség, így ez akár egy gyógyszerért 435 dollár (135 ezer forint) is lehet.

Elkezdtek már természetesen olyan terveken dolgozni, amelyek a kórházi kezelés és az utókezelés költségeit is lefedik, például ott az „Advantage Plan”, amely még némi gyógyszertámogatást is tartalmaz. Az ilyen és ehhez hasonló tervek eltérnek a hagyományos Medicare költségeit, viszont emiatt nagyon sokfajta módszert alkalmazhatnak.

Példának okáért az lehetséges, hogy az adott biztosítási terv teljes egészében lefedi az 1408 dollár kórházi kezelési költséget, viszont cserébe felszámolnak napidíjat addig, amíg fekvőbeteg valaki. Vannak nagylelkűbb biztosítók is ugyan, például az Aetna, amely a fekvőbeteg koronavírus-fertőzöttek esetében lemond a költségekről egészen december 31-ig.