Clouds
21 Budapest
Dollár
359,46 Ft
Euró
390,10 Ft
Font
444,07 Ft
Bitcoin
22,771 $

Kijárási korlátozást vezetnek be az oltatlanok körében Ausztriában

Illusztráció / MTI/EPA/Valda Kalnina
Európa
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Az osztrák kormány döntése alapján november 15-től korlátozzák az oltatlanokat, akik kizárólag abban az esetben hagyhatják el otthonukat, ha dolgozni, bevásárolni, orvoshoz, vagy éppen oltani mennek.

Vasárnap Alexander Schallenberg osztrák kancellár jelentette be a hétfőtől érvényes korlátozó intézkedéseket, mely tulajdonképpen azt jelenti, hogy minden oltatlan állampolgár zárlat alá kerül. A kancellár az átoltottság kapcsán közölte, borzasztóan alacsony az ország átoltottsági aránya, amit sürgősen növelni kell.

Soron kívül Több órára is kisüthet a nap kedden, ám éjszaka hózáporra is van kilátás

A hétfőn életbe lépő új szabályok szerint azok, akik nem vették fel a koronavírus elleni védőoltást, csak abban az esetben hagyhatják el otthonukat, ha dolgozni, orvoshoz, vagy éppen bevásárolni, illetve ha az oltásra mennek. Az intézkedést nagyon komolyan fogja venni a kormány és szúrópróbaszerű ellenőrzéseket fognak tartani.

Egészen ma délelőttig még úgy volt, hogy csak bizonyos tartományokban fogják meghozni a korlátozó intézkedéseket, Felső-Ausztriában és Salzburg tartományban, ugyanis ezeken a területeken drasztikusan megugrott az új fertőzések száma, valamint az intenzív osztályok is megteltek fertőzöttekkel.

Ahogy arról a DW is beszámolt, Ausztriában az egyik legalacsonyabb az átoltottsági arány Nyugat-Európában, a legfrissebb hivatalos adatok alapján ugyanis a teljes osztrák lakosság mindössze 65 százaléka élt az oltás lehetőségével.

Ráadásul az intenzív osztályok telítettsége is egyre riasztóbb képet fest a járványhelyzetről: 11 százalékos az intenzívek telítettsége, és ha ez az arány eléri a 33 százalékot, az beláthatatlan következményekkel járhat. A koronavírus-járvány kitörése óta összesen 948 100 koronavírusos esetet regisztráltak az országban, és 11 689 ember vesztette életét a fertőzésben.