Clouds
21 Budapest
Dollár
359,52 Ft
Euró
390,21 Ft
Font
444,03 Ft
Bitcoin
22,787 $

Szigorít Ausztria, rosszul járnak az oltatlanok

Fotó: Egészségügyi dolgozó beadja a koronavírus elleni oltást egy nõnek a bécsi Hofburgban 2021. október 26-án. MTI/AP/Lisa Leutner
Európa
not image

Fazekas Kiara Barbara

Szerkesztő

A szigorítások hatására megnőtt oltási kedv Ausztriában. 

Ausztria mától jelentős korlátozásokat vezetett be az oltatlanok számára, akik nem mehetnek többek között étterembe, fodrászatba, rendezvényekre. 

Soron kívül Több órára is kisüthet a nap kedden, ám éjszaka hózáporra is van kilátás

A 2G igazolásra, amelyet a teljesen beoltottak vagy a fertőzésen átesettek kaphatnak meg, az élet több területén is szükség lesz, ide tartoznak a gasztronómia, a szállodák, mozik, színházak, szoros testkontaktussal járó szolgáltatások, például fodrászat, szépségszalonok, 25 fő feletti rendezvények – írja az Egészségkalauz

A 2G szabály bevezetésére négy hónapos átmeneti időt szabtak meg, amelynek idején elég lesz a negatív PCR-teszt vagy a vakcina első adagjának beadása is. 

A 3G szabályt, amely a teljesen beoltottak, a negatív PCR-teszttel rendelkezők vagy a teljesen beoltottak esetén érvényes, nemrég vezették be néhány munkahelyen, ezek a negatív PCR-tesztek továbbra is érvényesek lesznek a belépésre. 

Az FFP2-es maszkokat is több helyen kötelezővé tették, például a kulturális helyszíneken, tömegközlekedésen, kiskereskedelmi boltokban, valamint továbbra is kötelező a szupermarketekben és a gyógyszertárakban. 

Alexander Schallenberg kancellár szerint hat hét alatt biztosan nem érik el az enyhítéshez megfelelő helyzetet, ezért a jelenlegi szabályok karácsonykor is érvényben maradhatnak. 

Az oltási kedvet jelentősen befolyásolta a pénteken bejelentett intézkedés, az egészségügyi minisztérium tájékoztatása szerint szombaton 32 ezer oltást adtak be, a nagyobb bécsi oltóközpontokban másfél órás várakozási idő is előfordult.