Áttöréses fertőzések miatt kritizálják az egyik kínai fejlesztésű vakcinát

Fotó: Unsplash/Mufid Majnun
not image

Kornis Vivien

2021. június 19. - 20:22

350 orvos és egészségügyi munkavállaló fertőződött meg koronavírussal, miután felvették a Sinovac vakcináját.

A Sinovac koronavírus elleni védőoltásának esetében jelentős az úgynevezett “áttöréses fertőzések kockázata” a szingapúri Egészségügyi Minisztérium szerint, hiszen a nemzetközi adatok arra utalnak, hogy sokan, akik a CoronaVac-vakcinát kapták, később megfertőződtek a SARS-CoV-2-vel. 

Szingapúr többek között Indonézia tapasztalatait is értékelte, ahol a lakosság nagy részét a Sinovac koronavírus elleni vakcinájával, vagyis a CoronaVac-kal oltották be. Erre azért van szükség, hogy meghozhassák a döntést arról, hogy az oltási programban alkalmazni fogják-e a kínai fejlesztésű oltóanyagot is, vagy sem – írja a Napi.hu a Yahoo! news-ra hivatkozva. 

Indonéziában több mint 350 orvos és egészségügyi dolgozó fertőződött meg koronavírussal annak ellenére, hogy megkapták a védőoltást, mégpedig a Sinovac-vakcináját. Kenneth Mak, Szingapúr Egészségügyi Minisztériumának tisztiorvosi szolgálata igazgatója pénteken elmondta a kínai fejlesztésű oltóanyagról beszélt.

“Ez nem a Pfizerrel kapcsolatos probléma. Ez valójában a Sinovac vakcinával kapcsolatos probléma, és más országokban most kezdenek el gondolkodni az emlékeztető oltásokon, akár hat hónappal az eredeti oltás után, néhány ilyen vakcina esetében is. Tehát ez azt a benyomást kelti, hogy a különböző vakcinák hatékonysága meglehetősen jelentősen eltér” – idézte Makot a hírportál. 

A szakember hangsúlyozta, hogy az ország bízik a Pfizer-BioNTech és a Moderna koronavírus elleni oltóanyagaiban, melyekből eddig több mint 4.7 millió dózist adtak be Szingapúrban. A Sinovac vakcináját azért is vizsgálják, mert az először Indiában azonosított delta variáns ellen nem nyújt megfelelő védelmet.

A szingapúri Egészségügyi Minisztérium szerdán 24 egészségügyi intézménynek adott engedélyt arra, hogy a Sinovac-vakcinákat elérhetővé tegyék azok számára, akik kimondottan ezt az oltóanyagot igénylik.