Áttörést értek el a petefészekrák kezelésében

Fotó: Unsplash/Trust "Tru" Katsande
not image

Fazekas Kiara Barbara

2021. szeptember 21. - 21:47

Több ezer petefészekrákban szenvedő nőn segíthet egy új gyógyszer, miután kimutatták, hogy a betegség előrehaladott állapotban lévő esetek felében csökkent a tumor nagysága.

Az új kezelés lehetőséget kínálhat a petefészekrákos nőknek, akik ritkán reagálnak a kemoterápiára vagy a hormonterápiára. Az új gyógyszeres kombináció a kezelésre rezisztens betegek 46 százalékának csökkentette a daganatát. 

A szakértők szerint az Európai Gyógyászati Onkológiai Társaság kongresszusán bemutatott új gyógyszer korai kísérleteinek eredményei azt sugallják, hogy a kezelés rendkívül hatékony lehet. 

Ez a fajta rák általában fiatalabb korban alakul ki, a betegek kevesebb, mint 13 százaléka reagál a kemoterápiára, kevesebb, mint 14 százalékuk a hormonterápiára. A kísérleti eredmények azt mutatják, hogy a 24 vizsgált beteg 46 százalékának jelentősen csökkentek a daganatai a kezelés hatására – írja a The Guardian

„Ha ezeket az eredményeket megerősítik a nagyobb vizsgálatokban, akkor jelentős előrelépést jelentenek az alacsony fokú, savós petefészekrák kezelésében. Örülök, hogy ez a gyógyszerkombináció jól működött azok körében is, akik sürgősen új kezelésre szorulnak“

– mondta Dr. Susana Banerjee, a londoni Rákkutató Intézet munkatársa.

Az Orvosi Onkológiai Kongresszuson a gyógyszert úttörőnek titulálták, és véleményük szerint az eredmények erős javulási tendenciát mutatnak a túlélés felé.