Tanulmány: az aszpirin segíthet csökkenteni a cukorbetegség kockázatát 65 év felett
A tanulmány maga ígéretes, ugyanakkor a gyógyszer rendszeres használatára vonatkozó jelenlegi orvosi útmutatáson nem változtatnak.
Egy, a Sky News által is szemlézett friss tanulmányból derült ki, hogy kutatók legfrissebb vizsgálataik nyomán megállapították, hogy az aszpirin segíthet csökkenteni a cukorbetegség kockázatát a 65 év felettieknél. A kutatók ígéretesnek tekintik eme eredményeket, ugyanakkor leszögezték, a jelenlegi, rendszeres fogyasztására vonatkozó orvosi útmutatást nem változtatják meg.
A tanulmányból kiderült, hogy az aszpirin mindennapos fogyasztása csökkentheti a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát a 65 év felettiek körében: a tanulmány adatai szerint a betegség kialakulása 15 százalékkal csökkent a gyógyszer szedésével, továbbá lassabban emelkedett az éhgyomri plazma glükóz értéke is.
A tanulmányban több mint 16 ezer ember vett részt, akik közül több mint 8000 ember kapott napi 100 mg aszpirint, míg a fennmaradó 8000 ember placebót. A tanulmányba bevont összes érintett 65 év feletti, szív- és érrendszeri betegségtől, demenciától és fizikai fogyatékosságtól mentes volt.
A tanulmány több mint 4 éven át tartott, s ezen időintervallum alatt sikerült megállapítani, hogy csökkent a cukorbetegség kockázata az érintetteknél. A kutatók eredményeik kapcsán megjegyezték, további munkára van szükség, ugyanakkor hangsúlyozták, hogy nem fogják megváltoztatni a 65 év felettiek esetében javallott gyógyszerszedést.
Az NHS szerint a napi 75 mg aszpirin segíthet megelőzni a stroke-ot és a szívrohamot azoknál az embereknél, akiknél magas ezen betegségek kialakulásának a kockázata, ugyanakkor a Diabetes UK azon az állásponton van, hogy az aszpirin és a cukorbetegség közötti kapcsolat még mindig nem tisztázott, és mellékhatások kockázatával jár.