Az AstraZeneca emlékeztető oltása több antitestet generál az omikron ellen

Fotó: MTI/Rosta Tibor
not image

Takács Petra

2022. január 13. - 13:29

Az AstraZeneca csütörtökön jelentette be, hogy az emlékeztető oltás sokkal több antitestet generál az omikron és más változatok ellen is.

A COVID-19 injekcióval, a Vaxzevria-val végzett vizsgálat adatai alapján az derült ki, hogy a harmadik emlékeztető dózisban beadva magasabb antitestválaszt generált az omikron és más változatok, köztük a béta, delta, alfa, gamma ellen is. 

A gyógyszergyártó szerint a fokozott válasz olyan embereknél volt leginkább megfigyelhető, akiket korábban Vaxzevria vagy mRNS vakcinával oltottak be, és hozzátette, hogy ezt az információt világszerte átadják a szabályozó hatóságok részére, figyelembe véve, hogy az emlékeztető oltásokra jelenleg sürgős szükség van – írja a CNA.

Egy nagyszabású brit vizsgálat azt is megállapította, hogy az AstraZeneca oltás növelte az antitestek számát, ha az AstraZenecával vagy a Pfizerrel történt első oltás beadása után emlékeztető oltásként adták be. Végül a tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy a Pfizer és a Moderna által gyártott mRNS-vakcinák akkor adták a legnagyobb lökést az antitesteknek, amikor emlékeztető adagként adták be őket.