Drágult a szaloncukor, de a magyarok így sem mondanak le róla
A szakember szerint a vásárlók a karácsonyi édességet megvásárolják akkor is, ha drágább, legfeljebb kicsit kevesebbet, illetve kipróbálnak más márkákat is, a minőségre azért figyelve.
A Magyar Édességgyártók Szövetségének főtitkára, Intődy Gábor az InfoRádióban arról beszélt, még mindig a zselés a legkedveltebb szaloncukor hazánkban. Holott választékból nincs hiány, mint azt már megírtuk, robbanócukros, vörösboros aszalt szilvás, de még aranygaluskás szaloncukor is kapható a boltokban.
Eközben idén átlagosan 7 ezer forintba kerül egy kiló az édességből, míg a különlegességekért 12-15 ezret is elkérhetnek kilónként. „A jó hír viszont az, hogy a nagyon különleges termékeket akár darabonként is meg lehet vásárolni” – jegyezte meg, hozzátéve, hogy ajándékként az édesség egyre gyakoribb.
Mindemellett a szakember elárulta azt is, hogy a KSH adatok szerint éves intervallumon 24 százalékot drágult a termékkategória. „Az édességeknél ezt nem csak az infláció húzza magával, hanem a kakaó és a cukor másfélszeres drágulása, ami mindenképp beépül a termékárba” – magyarázta. Ezt követően hozzátette:
„A vásárlók a karácsonyi édességet viszont megvásárolják akkor is, ha drágább, legfeljebb kicsit kevesebbet, illetve kipróbálnak más márkákat is, a minőségre azért figyelve”. Intődy Gábor arra is kitért, silány szaloncukor ma már nem nagyon van, a bevonómasszás termékek szinte eltűntek, de a vásárlók is inkább keresik az olcsóbb, de minőségi terméket – írja az Infostart.
Korábban beszámoltunk arról is, hogy immár negyedik alkalommal rendezték meg Az Év Szaloncukra verseny civil kezdeményezést, amelynek során szakmai zsűri választotta ki a legjobbakat. A győzteseket végül 196 féle szaloncukor közül választották ki, a 2023-as díjazottak listájára pedig többek között a Promenád Kávéház fügés-diós édessége, valamint a Keszthelyi Sütibolt meggyes marcipán ízű finomsága is felkerült.