Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
369,76 Ft
Euró
393,83 Ft
Font
460,29 Ft
Bitcoin
62,554 $

Jelentős áremelkedés: 40 százalékkal drágultak a buszos kirándulások

Ma már az útdíj kerül a legtöbbe.

Fotó: Unsplash
Belföld

Koós Alexandra

Szerkesztő

Dittel Gábor, a Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestületének elnöke szerint 40 százalékkal drágultak a buszos kirándulások, és míg korábban az üzemanyag volt a legdrágább a fuvarozásban, mára a megemelt költségek miatt az útdíj jelenti a legnagyobb kiadást. Majd megjegyezte: 30-60 százalék költségmozgás van.

De az elnök az ATV Start című műsorban kitért arra is, hogy létrejött egy turizmus tanácsadó testület, s azt remélik, meghallgatják őket, ezáltal pedig változhatnak ezek a költségek. Mint mondta, többek között azt szeretnék, hogy a buszos kirándulásoknál 5 százalékos adót vezessenek be a 27 helyett. Soron kívül Befutott a Transformers One trailere

Mint arról korábban beszámoltunk, idén februártól jelentősen nőtt a buszok útdíja: egy korábbi tájékoztatás szerint 2024. február 1-jével az addig időalapú autópálya matricával közlekedő autóbuszok is átkerültek a használatarányos útdíjfizetésbe, a változtatással pedig uniós kötelezettségnek tett eleget Magyarország.

A módosítással összefüggésben csökkenhet az utakon a környezetszennyező személyszállító járművek és a Magyarországot csak az olcsósága miatt tranzitként használó külföldi buszok száma is, mivel az üzemanyagon kívül az új útdíj a matricánál magasabb költségelemet jelent. De azt is megírtuk, hogy Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter elárulta, mikor avatkozhatnak be az üzemanyagárakba.

Csak a jövő évtől jön az ingyenes készpénzfelvétel a postákon

Megjelent a Magyar Közlönyben az a törvény, amelyik a postákon is lehetővé teszi az ingyenes készpénzfelvételt havi 150 ezer forintig, ám mint kiderült, erre csak 2025-től nyílik lehetőség.