Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
353,87 Ft
Euró
384,03 Ft
Font
450,78 Ft
Bitcoin
68,760 $

Nagy Márton elárulta, mikor avatkozhatnak be az üzemanyagárakba

A nemzetgazdasági miniszter egy keddi sajtótájékoztató során több téma kapcsán is válaszolt az újságírók kérdéseire.

...svg content...Fotó: MTI/Soós Lajos
Belföld

Koós Alexandra

Szerkesztő

Nagy Márton nemzetgazdasági minisztert az inflációval, illetve a 6,7%-os üzemanyagár-növekedéssel (havi adat) kapcsolatban kérdezte az Index egy keddi sajtótájékoztatón, amely által fény derült rá, hogy a tárcavezető nem fél az infláció visszapattanásától. Mint mondta, „kiütés után ott is marad”, majd hozzátette: előretekintő adatokon az élelmiszerpiacot vizsgálják, és „nincs élelmiszeripari infláció”.

A szektor nem képes emelni az árakat, mert az alapanyagárak csökkennek. Ezáltal nem lát esélyt az élelmiszerinfláció visszatérésére. Ezt követően hozzáfűzte, az ipari termelői árindex is mély deflációt mutat, ezt a kabinet előretekintően is vizsgálja. „Ha az alapanyagárak alacsonyak, nincs lehetőség az áremelésre” – magyarázta a nemzetgazdasági miniszter. Soron kívül Folytatódik az F1-es Monacói Nagydíj, kövesd élőben

Egyúttal kiemelte: az üzemanyagár kérdése továbbra is fontos, a kormány folyamatosan vizsgálja. „Van egy megállapodásunk a Magyar Ásványolaj Szövetséggel, amely szerint az üzemanyagáraknak a régiós középmezőnybe kell tartozniuk, ezt a kormány folyamatosan ellenőrzi. Ha ez a megállapodás megtörik, akkor be kell avatkozni az üzemanyagárakba” – jelentette ki Nagy Márton.

Mindemellett úgy véli, összességében nem az infláció, hanem a növekedéssel kapcsolatban megfogalmazott célok okoznak kihívást. De a sajtótájékoztató során egyebek mellett még arra is kitért, miszerint „megszorításokra nem kerülhet sor, az egy baloldali felvetés”. Úgy véli, a februári költségvetési adatokat „érdemes a helyén kezelni”.

Idei évi növekedési célként pedig 3%-ot jelölt meg. A ferihegyi repülőtér megvásárlásával kapcsolatos kérdéseket viszont nem kívánta kommentálni, állítása szerint már nagyon közel vannak a megállapodáshoz. „Ha látnának minden részletet, csodálkoznának, hogy ilyen gyorsan megy” – mondta a tárcavezető, végül megjegyezte: nyárra az ügylet lezárulhat.

Több mint 300 embert temetett maga alá a föld Pápua Új-Guineában

Újabb természeti katasztrófa történt, ezúttal Pápua Új-Guineában, aminek következtében több mint 300 embert temetett maga alá a föld.