Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
363,16 Ft
Euró
393,88 Ft
Font
459,58 Ft
Bitcoin
61,860 $

Ekkora részt vásárol az állam a Budapest Airportból

Közel 328,5 milliárd forint érkezett a Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt. számlájára, amivel az állam meg tudja szerezni a Budapest Airport Zrt. részvényeit.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Gazdaság

Koós Alexandra

Szerkesztő

Jelentős részesedést vásárol az állam a Ferihegyi repülőteret üzemeltető társaságban, a vártnál hamarabb lezáruló felvásárláskor, de ez nem sokáig fog így maradni – szemlézte az Index a 24.hu beszámolóját. A portál információi szerint az állam 80 százalékos részesedést venne a Budapest Airport Zrt. anyavállalatában, az Airport Holding Tanácsadó Kft.-ben, s a fennmaradó 20 százalék a francia Vinci SA-é lesz.

Mint írják, az információ a Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt. alapítói határozatából származik, emellett a 24.hu úgy tudja, hogy a Corvinusban már rendelkezésre áll a megvásárláshoz szükséges összeg egy része, mintegy 328 milliárd forint, amely ázsiós tőkeemeléssel – egy 1000 forint névértékű részvény, amely révén 848,8 millió euró kerül az állam részéről a cég tőketartalékába. A 80 százalékos állami részesedés átmeneti lesz, ugyanis később belép a katari befektető, így az állam tulajdonhányada 51 százalékra csökken – emelik ki. Soron kívül Donáth Anna Gyurcsány Ferencék plakátjairól: hányingerem van

A portál egyúttal emlékeztet arra, hogy a reptér tulajdonosai a részvénycsomagot még az üzlet megkötése előtt három – 51:29:20 százalékos – csomagra darabolta. A 24.hu szerint a vevők a repülőtérért mintegy 2,5 milliárd eurót fizethetnek, s úgy értesültek, a Corvinus Zrt.-t „jól kitömte” az állam: tavaly január óta közel 700 milliárd érkezett a számlájukra. Továbbá a cég több vagyonelemet is értékesített, összesen 270 milliárd forint értékben.

Mint ahogy arról tavaly év végén beszámoltunk, a Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt. sikeresen értékesítette az Erste Bank Hungary Zrt.-ben és a Yettel Magyarországban meglévő tulajdonrészét, valamint a hazai VIG társaságokban meglévő részesedésének döntő részét (az állam 45 százalékos tulajdonrészét 10 százalékosra csökkentette).

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium közleményében pedig hozzáfűzte: a három ügylet pénzügyi zárása jelentős, összesen több mint 700 millió eurós (közel 270 milliárd forint) bevételt eredményezett az állam számára, amelyet a budapesti repülőtér visszavásárlásának finanszírozására fordít.

Ceglédi Zoltán keményen nekiment Magyar Péternek a közösségi médiában

A politikai elemző szerint ő még akkor is „itt lesz”, amikor a jogászt „ejti” majd az ellenzéki nyilvánosság. Ezzel arra reagált, hogy Magyar – feltehetően – új ellenzéki párt megalapításába kezd.