Arcfelismerő térfigyelő kamerákat telepítettek Siófok belvárosába

MTVA/Bizományosi: Faludi Imre
not image

Kulcsár Péter

2021.június.11 - 19:54

A rendőrség kitűzött célja, hogy a mesterséges intelligencia segítségével a lehető leggyorsabban ki tudják szűrni a bűnelkövetőket.

Siófok egyik leggyakrabban látogatott szakasza a Petőfi sétány, valamint a nagystrand, ahol a nyári szezonban sorozatosan történnek jogsértések, és bár eddig is mindent megpróbált tenni az önkormányzat az incidensek elkerüléséért, most egy teljesen új eszközt vetnek be.

Lengyel Róbert polgármester közösségi oldalán jelentette be, hogy tavaly megkezdték a korábban kiépített térfigyelő kamerarendszer infrastruktúrájának és eszközparkjának cseréjét.

“Jelenleg 39 új, mesterséges intelligenciával ellátott kamera felszerelésével immár egy országosan is egyedülálló rendszer alapjait tettük le. A tendernyertes beszállító cég, a DAHUA részéről ez egy minta projekt, így tőlük is kiemelt támogatást kaptunk a megvalósításhoz.”

Lengyel hozzátette, a kamerarendszerek arcfelismerő funkcióval is rendelkeznek, ezért ha a személyzet detektál egy zsebtolvajlást vagy egy verekedést, akkor a szenzorokkal rögzített arcokat a kamerák a tömegben felkeresik és felismerik, így hamar megtörténhet a tettesek elfogása.

A rendszer ősszel további elemekkel fog bővülni, így például lesz a járműforgalom szűréséhez szükséges rendszámfelismerő hálózat is, így jövő nyárra teljesen komplex biztonsági rendszer működhet majd a Balaton-parti városban.