Ámokfutásba kezdett egy önvezető taxi a forgalmas autóúton

Illusztráció/Unsplash
not image

Kulcsár Péter

2021.május.17 - 10:20

Az egyik arizonai városban egy önjáró taxi ismeretlen okból kifolyólag megállt, amikor pedig a mentésére siető csapat ki szerette volna vonni a forgalomból, hirtelen életre kelt, és leblokkolt egy háromsávos útszakaszt.

Joel Johnson vezette azt a Waymo által üzemeltetett kisbuszt, ami az egyik útra kihelyezett, narancssárga festésű kúpot hibásan veszélyként érzékelte, ezért a jármű önvezető üzemmódja felmondta a szolgálatot.

“Nem hiszem, hogy sikerül bevennem ezt a kanyart, úgy tűnik, el fogunk akadni” – mondta a videóban Johnson, amelyet a The Verge magazin szúrt ki a közösségi médiában.

Az incidensről készült felvételeken az látszik, amint a Waymo cég baleset-elhárítási egysége kiérkezik a helyszínre, hogy segítsenek a bajba jutott sofőrön. Amint el szerették volna mozdítani helyéről a furgont, hirtelen továbbgurult, és az egész utat elzárta.

“Úgy gondolom, ennek nem kellett volna megtörténnie, már a teljes útszakasz járhatatlanná vált” – tette hozzá Johnson.

Az ámokfutás lesújtó lehet a Waymo számára, a cég ugyanis több mint hatszáz önvezető autóból álló flottával rendelkezik az Egyesült Államokban, közülük háromszázat éppen Arizona államban használnak.

Az eset tovább mélyítheti az önvezető gépjárművek biztonságosságával kapcsolatos problémákat, egyúttal eltántoríthatja a sofőröket attól, hogy mesterséges, szoftveres vezérlésre hagyatkozzanak saját érzékeik helyett.