18+

A megtekinteni kívánt tartalom csak felnőtteknek ajánlott.

Elmúltál már 18 éves?

Állatkínzó kísérleteket hajtott végre kiskutyákon a koronavírus-intézkedések atyja

MTI/EPA/The New York Times/Pool/Amr Alkify
not image

Kulcsár Péter

2021. október 27. - 09:50

Anthony Faucit, az Egyesült Államok vezető infektológus szakemberét az elmúlt hetekben komoly kritikák érték főként amiatt, hogy morális szempontból elfogadhatatlan tudományos kísérleteket finanszírozott.

A White Coat Waste Project néven futó, az amerikai Nemzeti Egészségügyi Központhoz (NIH) kötődő nonprofit szervezetről kiderült, olyan kegyetlen teszteket hajtottak végre kutyákon az észak-afrikai sivatagban, amelyek során eltávolították az állatok hangszálait is, hogy ne tudjanak ugatni.

Fauciék több mint 375 ezer dollárral támogatták a szóban forgó tunéziai központ laboratóriumát, ahol begyógyszerezték a vizslákat, a fejüket pedig éhes bársonylegyek lárváival fertőzték meg, melyek élve falták fel az agyukat.

A szem és láb nélküli nyűvekben burjánzó kiskutyákat ezután kilenc napon keresztül hagyták étel és víz hiányában a sivatag kellős közepén annak érdekében, hogy további bársonylegyek szállják meg őket.

A kutatás eredeti célja az volt, hogy megvizsgálják a parazitaölő szerek hatékonyságát és biztonságosságát, ezért érezték szükségesnek a teljes procedúra lebonyolítását – olvasható a The Independent hírportál riportjában.

Az eset miatt feljelentést tettek az NIH-vel és Faucival szemben, akiket azzal vádoltak meg, hogy tudományos ürügy okán állatkínzásokat folytatnak ártatlan vizslákon, nem mellesleg azt is kifogásolják, hogy az egészet az amerikai adófizetők pénzéből finanszírozták.

Fauci egyelőre nem nyilatkozott az ügy kapcsán, ami nem véletlen, hiszen nehéz időszakon esett át, mivel kiderült, nagy valószínűséggel köze lehetett a vuhani laboratóriumban történő kísérletezésekhez, melyek révén kirobbanhatott a lassan már két éve tartó covid-pandémia.