Trump: A vuhani laborban sok hullazsák volt hetekkel a járvány előtt

Fotó: MTI/EPA/David Maxwell
not image

Fazekas Kiara Barbara

2021. szeptember 23. - 16:57

Donald Trump elárulta, hogy korábban hallott történeteket, miszerint a vuhani laboratóriumban hullazsákokat halmoztak fel a járvány kirobbanása előtti hetekben, és úgy gondolja, hogy gondatlanságból szökhetett meg a vírus.

A volt elnök azt gyanítja a hírszerzés információi alapján, hogy „durva hozzá nem értés“ vezetett ahhoz, hogy a koronavírus megszökött a vuhani laboratóriumból, valamint elmondta, hogy hallott olyan történeteket, miszerint hetekkel a járvány kirobbanása előtt halomszámra álltak a laborban a hullazsákok.  

„A hírszerzési információk nagy része titkos, nem beszélhetek róluk, viszont azt mondom, hogy 95 százalékig biztos, hogy a vírus a vuhani laboratóriumból származik. Nem tudom, hogy direkt rosszat akartak vagy gondatlanságból történt, de így vagy úgy, onnan indult az egész“

– nyilatkozta a volt elnök.

Trump szerint valószínűtlen, hogy szándékosan szabadították volna rá a világra a vírust, amely eddig legalább 4,7 millió ember halálát okozta. Hozzátette, úgy véli, alkalmatlanság okozta a világjárványt, és nem gondolja, hogy Kína fegyverként akarta használni a Covid-ot – írja a The Sun

„Hallottam érdekes történeteket, miszerint sok hullazsák volt a laborban hetekkel a járvány kitörése előtt. Hogyha ez valóban így volt, akkor az már ez jelzés volt, nem?“

– tette hozzá. 

Egy tanulmány szerint létezik egy titkos dokumentum, egy adatbázis, amelyet Kína rejtett el a vírus valódi eredetéről és fejlődéséről, amely új információkat tartalmazhat a megelőzéssel kapcsolatban is. 

Az Egészségügyi Világszervezet a kínaiakkal karöltve azonban elutasította az elméletet, hogy a vírus a laborból szökött meg, és kitartanak amellett, hogy a denevérektől származik. 

Milton Leitenberg biokémikus, a Marylandi Egyetem tudományos főmunkatársa elmondta, hogy tart attól, hogy Kína újabb járványt szabadíthat a világra, hiszen a koronavírussal kapcsolatban sem voltak őszinték.